64 четения

Първи фестивал на римските занаяти събра стотици в Античния керамичен център край Павликени

ЗАНАЯТИ, МОДА, ВЪОРЪЖЕНИЕ, ПАЗАР НА РОБИ, СЪДЕБЕН ПРОЦЕС, ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПЕНСИОНИРАНЕ НА ЗАСЛУЖИЛ ЛЕГИОНЕР БЯХА ЧАСТ ОТ АТРАКЦИИТЕ, КОИТО ПРЕДСТАВИХА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЪРВИЯ РИМСКИ ФЕСТИВАЛ „Ден на древните занаяти“, който се проведе в събота и неделя в Античния керамичен център край Павликени. Организаторите от Историческия музей в Павликени, общината, Сдружение за антични възстановки „Мос майорум улпие сердице“ от София и Групата за исторически възстановки „Дукс Антика” от Свищов бяха основните действащи лица във всички демонстрации и забавления.

pavlikeni fest3„Представяме ковачество, монетосечене, римска кухня и римска медицина, разбира се, и грънчарство, защото Античният керамичен център е най-известният грънчарски център. И като атракция за всички любопитни сме запалили една пещ, за да разкажем на хората нагледно как са се произвеждали съдовете, които ние, археолозите, продължаваме да намираме в земята и до днес”, обяснява археологът на Историческия музей в Павликени Калин Чакъров.

Свищовската група за възстановки „Дукс Антика” също е заложила на грънчарството, още повече че в нея участва една от най-известните майсторки в крайдунавския град Ана Спасова.

„Пенсиониран римски легионер е създателят на това стопанство, което днес познаваме като Античен керамичен център край Павликени. Затова и една от атракциите в този фестивал е церемонията по тържественото изпращане в заслужена почивка на истински воин”, разказва Димитър Спасов, шеф на свищовската група.

pavlikeni fest2ЩАНДЪТ С ХИРУРГИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ ОТ ВРЕМЕТО НА ДРЕВЕН РИМ ДЪЛГО ВРЕМЕ СЪБИРАШЕ ЛЮБОПИТНИТЕ ПОГЛЕДИ НА ГОСТИТЕ, които имаха възможност да се върнат чак до III в. и да научат как тогава лекарите са изпълнявали задълженията си. „Инструментите, които днес използваме в медицината, доста наподобяват римските. Разликата е в някакви детайли, защото, естествено, с времето инструментите се подобряват и стават по-прецизни”, разказва Владимир Попов, който е магистър фармацевт и най-известният в България популяризатор на римската медицина. Той е част от групата „Мос майорум улпие сердице“ и вече 10 г. се занимава с исторически реконструкции.

Успял е да събере почти пълен набор от хирургически инструменти, които са възможно най-точните реплики на римските. Някои от тях са намирани при археологически разкопки в България, някои – по света.

Пред гостите на фестивала Владимир Попов приготви едно от възможните мазила за лекуване на язви по кожата и показа римския прототип на днешното швейцарско ножче.

pavlikeni fest1Пазарът на роби се превърна в другата особено забавна атракция във фестивалните дни. Гостите наблюдаваха как богати римляни се пазарят и си купуват бъдещи роби, които най-често са били военнопленници или жители на завладени провинции. Богаташите най-често са търсили черноработници, обаче, ако сред заловените е имало лекари и занаятчии, те са били купувани, за да изпълняват специфични задължения, които отговарят на тяхната квалификация. Затова и са се търгували прескъпо.

КАК СА СЕ РЕШАВАЛИ СПОРОВЕТЕ В ДРЕВЕН РИМ ПОКАЗАХА ОЩЕ УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ФЕСТИВАЛА, КОИТО НАПРАВИХА ВЪЗСТАНОВКА НА ПРОЦЕС. Александър Коларов от Димитровград влезе в ролята на римски магистрат, който води делото, което трябва да реши сложния казус с невърнат заем. И докато вървят процеси, пазарлъци, забъркване на мехлеми, модни ревюта и дефилета на легионери, въоръжени до зъби, съвременни римлянки приготвят ястия по автентични рецепти. Гозби с леща, хляб от квас, диня с мастика, пъпеш с мед, омлет с доволно количество чер пипер и мед и всякакви вкусотии бяха на разположение за дегустация на гостите на фестивала, който тази година беше първи, но с идеята да стане ежегоден, призна кметът на Павликени Емануил Манолов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Първи фестивал на римските занаяти събра стотици в Античния керамичен център край Павликени

  • 04.09.2017 в 18:03
    Permalink

    Да е светла паметта на Богдан Султов!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!