13 четения

Стоманените мивки помагат за разпространението на агресивна бактерия

Защитното покритие на мивките и смесителите от неръждаема стомана се разпада с времето и подпомага размножаването на опасна бактерия, съобщи сп. „Ню сайънтист“, цитирано от Нюзру.
Бактерията Legionella anisa предизвиква главоболие и мускулни болки, треска и объркване. Учените твърдят, че водата с железни частици способства за увеличаването на тази бактерия.
Екип от учени от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията изследва чешмяна вода в Европа и смесители с елементи от неръждаема стомана, керамика и месинг. В опита експертите използваха чиста вода, такава, заразена с бактерията Legionella anisa и вода с бактерията и ръжда.
В третия вариант половината от пробите са били заразени. Бактериите оцелели и се размножавали най-добре при наличието на ръжда във водата. Концентрацията им рязко нараснала на третата година от експеримента. Най-безопасни се оказали месинговите смесители.
Учените призоваха редовно да пускаме да се оттича вода с температура 50-60 градуса Целзий, защото Legionella anisa не се размножава в гореща вода.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!