Създадоха нова шахматна федерация във Велико Търново, двама старостоличани в ръководството

Проф. Тодор Галунов бе избран в Управителния съвет, Николай Йорданов в Контролния

 

Народните представители инж. Иван Генов и д-р Руслан Тошев бяха избрани за съпредседатели на учредената в събота във Велико Търново „Българска федерация по шахмат-1928“. Във форума се включиха представители на 62 от 80 клуба от страната. Събранието и решенията му бяха наложителни, след като комисията по лицензиране на Министерството на младежта и спорта не поднови лиценза на Българската федерация по шахмат.

На учредителната сбирка в старата столица присъства и министърът на спорта Красен Кралев, който говори веднага след откриването й от д-р Мишо Илиев.

„Благодаря на двама души, които безкрайно много уважавам – народните представители Руслан Тошев и Иван Генов, за това, че ме поканиха за гост на това учредително събрание. През последните три години откакто съм спортен мистър съм свидетел на дълбоко разделение в шахматната общност, на много омраза, клевети и доноси, включително и по мой адрес, от различни лобита. За съжаление, шахматната общност, която в голямата си част е съставена от честни хора, беше въвлечена в най-голямата измама и злоупотреба с публични средства в сферата на спорта. Всичко това доведе до дълбока международна изолация – изключване от Европейския шахматен съюз и замразяване на членството във ФИДЕ и до неподновяване на лиценза на Българската федерация по шахмат от Министерство на младежта и спорта.

Пожелавам ви да си изберете устав, който в максимална степен да отговаря на потребностите на шахматните клубове и да си изберете лидери, които да успеят да възвърнат авторитета ви пред нашето общество и пред международните организации. Нека мъдростта да ръководи това събрание. Новоучредената организация трябва да даде ясен сигнал, че се разграничава категорично от досегашните методи на управление на българския шахмат и е отворена за приобщаване на всички шахматни клубове, които не присъстват на учредителното събрание днес“, каза министър Кралев.

С пълно единодушие беше приет нов устав, а след това беше избрано и ръководството. Освен съпредседателите Генов и Тошев, които бяха единствени кандидати, беше утвърден и Управителен съвет в състав Алекси Йовчев, Васил Антонов, Георги Недев, Пламен Симеонов, Румен Ангелов, Тодор Галунов, Янко Кесаревски и гросмайсторите Антоанета Стефанова и Маргарита Войска. Великотърновецът проф. Тодор Галунов участва във форума като представител на ШК „Асеневци“.

В Контролния съвет, който е от трима души, бе избран и Николай Йорданов, председател на ШК „Етър“.

Новите съпредседатели на федерацията са депутатите от ГЕРБ – д-р Руслан Тошев, и от БСП – Иван Генов. Двамата заявиха, че веднага ще подадат документи за регистрация на федерацията в съда, след което ще искат и лиценз от Министерството на спорта и ФИДЕ.

 

3 thoughts on “Създадоха нова шахматна федерация във Велико Търново, двама старостоличани в ръководството

 • 04.09.2017 в 17:08
  Permalink

  Неразбирам какво прави лицето Тодор Галунов, който плячкоса аматьорския шахмат в Търново, в УС на новата федерация. Галунов беше за известно време в УС и на старата федерация, откъдето беше изгонен заради открито протежиране на членове на семейството. Гавра е подобна личност отново да е на ръководни позиции в българския шахмат. Нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил.

  Отговор
  • 05.09.2017 в 15:40
   Permalink

   Радвам се, че Тодор Галунов е избран отново в ръководните органи на БФШ. Смятам, че най-ярката фигура в шахматния живот на Велико Търново в последните 40 години има място в управлението. Играли сме много пъти и знам огромната му шахматна сила. Сред шахматистите е известен с принципните и честните си позиции. Учен с национална известност, силен играч, популярна фигура. На лицата, които не могат да го достигнат няма какво да кажа. Да се опитат поне малко да бъдат като него. Иначе човешката завист няма почивен ден. Мога само да честитя на проф. Галунов и да му пожелая успех!

   Отговор
  • 06.09.2017 в 0:00
   Permalink

   Радвам се, че проф. Тодор Галунов, най-ярката фигура на шахмата във Велико Търново, отново е избран в ръководните органи на шахмата. Играли сме с него много пъти и винаги ме е побеждавал. Елитен учен, силен състезател, принципен и честен човек – какво повече може да се желае от един член на УС на БФШ? Не е удобен на много хора, тъй като трудно се поддава на влияния. Тези, които не го харесват отлично знаят, че нямат шанс да достигнат нивото му. Лично аз се радвам и желая успех на проф. Галунов и на новия пост.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.