239 четения

Американска пеперуда и памукови нощенки унищожават градини и храсти в региона

Агрономът Серафим Цачев: „Препаратите „Децис“ и „Вазтак“ са най-ефективни срещу тези вредители“

 

НАШЕСТВИЕ НА ГЪСЕНИЦИ НА АМЕРИКАНСКАТА БЯЛА ПЕПЕРУДА УНИЩОЖАВАТ МАСОВО ХРАСТИ, ДЪРВЕТА И ГРАДИНИ В РЕГИОНА, АЛАРМИРАТ РАЗТРЕВОЖЕНИ ГРАЖДАНИ. Инвазията на вредителите е не само в областта, но и в цялата страна. Гъсениците на пеперудата се появиха още през 2016 г., след като бяха изчезнали през последните 20 години, обясни агрономът Серафим Цачев, който се занимава със земеделие повече от 50 години. Борбата с вредителите е много трудна и изисква постоянство.

Американската пеперуда е многояден вид и напада повече от 200 вида културни и диви растения – черница, клен, ябълка, череша, орех, люляк, лоза и други. При масово нападение гъсениците могат да обезлистят напълно нападнатите растения. Вредителят снася яйцата си по долната страна на листата, а след излюпването им гъсениците обхващат няколко листа в паяжинно гнездо и се хранят групово в продължение на 10 – 12 дни. Изсмукват соковете от листенцата на чемшира, които от зелени се превръщат в бледи и прозрачни. Постепенно растението остава сухо и загива за седмица. Процесът започва от един храст и преминава към следващите. Спрециално при американската пеперуда колкото по-рано се реагира, толкова по-ограничени ще са пораженията. Добре е поразените клонки да се изрежат и изхвърлят, за да се ликвидира заразата и да няма нови поражения.

„Проблемът в градината се появи преди повече от месец, пръсках с „Нуреле“, който ми препоръчаха, но нямаше никакъв ефект, гъсениците продължаваха малко по малко да унищожават всичко”, разказа Владислава Иванова от Горна Оряховица.

ОСВЕН АМЕРИКАНСКАТА ПЕПЕРУДА МАСОВО НАШЕСТВИЕ ИМА И НА Т.НАР. ПАМУКОВИ НОЩЕНКИ. Тази година разпространението им е много по-голямо спрямо предходните, като гъсениците нападат зеленчуковите градини. Най-големи поражения нанасят на доматите и пипера за кратко време, като третирането с препарати невинаги е ефективно. Гъсениците на памуковата нощенка се вгнездяват в плода и се хранят с вътрешността му, което бързо води до загниване на нападнатия зеленчук. Подбират не само добре узрелите, а дори напълно зелените чушки и домати, като тази година се оказаха много по-опасни и от болестите, които обикновено нанасят сериозни поражения на продукцията. Борбата с памуковата нощенка е много трудна и е като „стрелба в тъмното”, защото, навлизайки навътре в самия зеленчук, ларвите са защитени от препаратите и трудно се унищожават.

Все пак съветът на агрономът Серафим Цачев в борбата срещу американската пеперуда и памуковата нощенка е да се използват препаратите „Децис” или „Вазтак” като едни от най-ефективните. С тях могат да се напръскат дори зеленчуците, тъй като карантинният период е кратък и след седмица са годни за консумация.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!