Близначките Алекс и Теди Даскалови участваха в Международна академия по пиано в Гърция

 

Двете шестокласнички са стипендиантки на фондация „Бербатов“

 

АЛЕКСАНДРА И ТЕОДОРА ДАСКАЛОВИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДНАТА АКАДЕМИЯ ПО ПИАНО на гръцкия остров Порос. Двете талантливи близначки са част от престижното лятно училище за първи път и тяхното пътуване е станало възможно благодарение на финансовата подкрепа на фондация „Бербатов”, на която те са стипендианти. Талантливи пианисти от целия свят на възраст от 5 до 57 г. са участвали в заниманията.

10 дни е продължила академията, в която тази година майсторски класове са водили 12 пианисти от целия свят. Двете момичета са имали възможност да присъстват на заниманията на петима от тях. Освен това са свирили и на четири от концертите, които са част от академията.

Борислава Танева, професор в Музикалната академия в София и преподавател по пиано на Алекс и Теди, е препоръчала двете момичето пред организаторите на лятното училище. Преди да заминат за острова, близначките е трябвало да подготвят по четири индивидуални пиеси и три дуетни. Там момичетата са работили върху вече научения материал и върху детайлите в музикалните упражнения.

Всички концерти са били на открито и пред многобройна публика, разказват момичетата. Те е трябвало да свирят още в деня на пристигането си и след дългото пътуване до острова, който се намира на около 150 км от Атина. МИРЕЛА ВАЛЯВИЧАРСКА Е ПРЕПОДАВАТЕЛКАТА ПО ПИАНО НА АЛЕКСАНДРА И ТЕОДОРА ДАСКАЛОВИ В МОМЕНТА. За да свирят при нея, момичетата пътуват всяка седмица до Габрово. Веднъж в месеца ходят до София, за да взимат уроци и при проф. Танева.

Тази седмица момичетата ще участват и в конкурса „Надежди, таланти, майстори” в Добрич. След това трябва да тръгнат на училище. Алекс и Теди са шестокласнички в СУ „Емилиян Станев”. След основното си образование те са решили да учат математика в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” и отсега се подготвят за това. Малко преди да тръгнат за уроците в академията по пиано, двете са били на лагер за талантливи деца в Камчия.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.