Нов кризисен център за 30 души във В. Търново ще приютява хора, изпаднали в беда

ВТОРИ КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР ЗА ХОРА, ИЗПАДНАЛИ В БЕДА, ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той ще е с капацитет 30 души, които ще бъдат настанявани в две иновативни къщички. Социалната услуга е за лица, пострадали от домашно насилие, жертви на трафик, както и хора, останали без дом заради бедствия като пожар, наводнение или земетресение. В тях ще бъдат настанявани приоритетно майки с деца, жертви на домашно насилие. Срокът за пребиваване в двата центъра ще е с продължителност три седмици, три месеца, а най-продължителният престой ще е шест месеца.

Двете къщички ще бъдат построени в кв. „Зона В” на ул. „Драган Цончев”. Вече е обявена обществената поръчка, а следващият месец ще стане ясен нейният изпълнител.

Новата социалната услуга е по проект на стойност 2 170 000 лв. и ще бъде реализирана по Оперативна програма „Региони в растеж”. Първият кризисен център не само в община Велико Търново, но и в страната, бе разкрит в Балван през 2006 г. от тогавашния социален министър Емилия Масларова. Той обаче бе създаден за деца, жертви на трафик и насилие, като в момента в него са настанени 12 деца. Само за миналата година са постъпили десетки обаждания и запитвания за настаняване на майки, жертви на насилие, включително и за непълнолетни родилки, търсещи закрила и място за пребиваване. Това обуславя и разкриването на новата социална услуга.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.