85 четения

Скъсан електропровод изпепели животните на Йордан Александров от Масларево

56-годишният мъж пита кой трябва да почиства клоните на дърветата в електропреносната мрежа

 

ПОДОБИЕ НА МЪЛНИЯ В ЛЮТИЯ БУРАН В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ОСТАВИ БЕЗ ПОМИНЪК 56-годишния Йордан Александров от Масларево. В дома на безработния бивш пастир са унищожени 300 кв. покрив от плевнята, овъглени са кравата му и теленцето на два месеца, 1800 бали фураж, десет патки и 23 заека. Може би е щяло да има и човешки жертви, ако драмата не се е разиграла малко след 21 часа в неделя. Йордан е бил още навън и прибирал част от добитъка си, когато изведнъж жиците се скъсали и от тях започнали да излизат искри. Причина за това били клоните на дърветата, които се вплитали в тях и ги скъсали по време на силната буря.

„Може да съм безработен, но си плащам данъците и искам да знам кой носи отговорност за клоните на дърветата, които не са срязани и късат жиците на тока? Сигурен съм, че това е работа на енергото, защото почистването на дърветата може да стане само след спиране на тока“, задава риторични въпроси вчера пред екипа на „Борба“ стопанинът, останал без поминък.

СЛЕД КАТО ВИДЯЛ МЪЛНИЯТА, ПРЕД ДОМА МУ СЕ СТЕКЛА ЦЯЛАТА МАХАЛА. Хората започнали да гасят с подръчни средства, докато пристигне пожарната от Полски Тръмбеш. „Беше страшно и в целия огнен ад се спасиха само 13 зайчета, които по светло намерихме в тревата. Естествено, и аз като много българи нямам застраховка“, с буца в гърлото каза още Йордан. На мястото на драмата вчера бе и кметицата на Масларево Петранка Маринова. Тя обясни, че почти в цялото село няма ток, а жиците не са почистени от дърветата.

ОКАЗА СЕ, ЧЕ СИЛНИЯТ БУРАН, КАКТО МУ ВИКАТ МЕСТНИТЕ, е оставил без ток почти всички села от община Полски Тръмбеш, част от селата в Павликени и Свищов. Общините, които имат собствени вишки, не могат да ги ползват за рязане на дървета в електропреносната мрежа, защото токът първо трябва да се спре от енергото. Над 20 сигнала за паднали дървета в областта е имало само в неделя вечерта, след като ураганен вятър мина за броени минути, казаха от пожарната и допълниха, че сигналите са прехвърлени по места към съответната община.

Нели СУКОВА

2 коментара за “Скъсан електропровод изпепели животните на Йордан Александров от Масларево

 • 05.09.2017 в 11:59
  Permalink

  Разбира се, че енергото са отговорни за почистване на електропреносната си мрежа, след като са включена в таксата им;,,пренос и поддръжка на електропреносна мережа“. Но тях това не ги интересува. И все пак ако не си платя тока, разбира се ще дойдат и ще го прекъснат. Преди няколко седмици бяха дошли с техниката си, включително и вишка, за да оправят някакви жици, помолих ги да махнат един клон който беше в жиците и представляваше опастност, но получих страшно арогантен отговор, че те не били дървари не им се плащало затова, и че трябва им давали още по 500 лева та тогава щели да чистят, пък ако паднел да скъса жици, те виждате ли чак тогава щели да дойдат и да ги оправят след което последва смях. Много пъти съм ставал свидетел на подобни арогантни отговори и отношение от тяхна страна и вече си мисля, че служителите им ги подбират със специален конкурс по простотия. Та ето безотговорността им до къде води!

  Отговор
 • 05.09.2017 в 17:44
  Permalink

  Ама, нее му трябва застраховка. Тук има престъпление. Судът да буде обективен/

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *