3 четения

Учени разгадаха защо листата на растенията са с различен размер

Учени изследваха повече от 7000 вида
растения по света и установиха, че размерът
на листата им зависи не толкова от наличната
вода, колкото от риска от замръзване през
нощта, съобщи Би Би Си.
Досега специалистите мислеха, че размерът на листата на растенията се определя от баланса между наличната вода и риска от прегряване. Според учените от университета „Маккуори“ той зависи по-скоро от отношението между риска на прегряване и риска от замръзване.
Размерът на листата на растенията варира от 1 кв. мм до 1 кв м. Големите листа преобладават в тропическата джунгла, а малките – в пустините и на големи височини. Учените свързаха наличната вода и температурата с размера на листата още преди десетилетия, като за решаващ фактор посочиха риска от прегряване. Според австралийските специалисти това важи само в някои райони по света. На повечето места определящ е рискът от замръзване през нощта, а не прегряването през деня.
Изследването насочва как растенията могат да се адаптират към глобалното затопляне. Фотосинтезата е най-важният процес за тях, с който те произвеждат глюкоза и кислород от въглероден двуокис и слънчева светлина. Температурата, концентрацията на въглеродния двуокис и силата на светлината са факторите, от които зависи тя.
„Като изучим по-добре фотосинтезата и ролята на размера на листата за нея, ще успеем по-добре да прогнозираме как различната растителност ще се измести и доколко отделните видове ще са устойчиви в новите климатични условия в бъдещето“ – каза Иън Райт.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс“.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!