95 четения

Хората от 4 села в две общини се вдигнаха на бунт за ремонт на път със 17 катастрофи

Шефката на Областното пътно управление дойде в Обединение, но не каза кога ще има пари за 26 км шосе с дупки

 

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЕДИНЕНИЕ, КЛИМЕНТОВО, ИВАНЧА И ДОЛНА ЛИПНИЦА се събраха вчера на кръстовището, където през последните години са станали 17 катастрофи с петима убити. До него е и паметникът на Димитър Славев – Шико, загинал на 30 години през 2010 г. Кръстовището е в началото на Обединение и искащите от държавата ремонт на 26 км отсечка чакат промяна над 30 години. Мястото убиец свързва Велико Търново – Свищов и Полски Тръмбеш – Обединение.

horata2НАД 1000 ПОДПИСА СА БИЛИ СЪБРАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ, обяви председателят на инициативния комитет Снежанка Йорданова, секретар на читалището в Обединение. Разрешението за едночасов протест не включваше блокиране на пътя и автомобили бяха пропускани. На бунта бяха дошли близо 200 души, а кметът на Долна Липница Емил Илиев бе с българския байрак. Той каза, че когато край Павликени е имало подобен бунт, е имало ефект и се надява такъв да има и сега. Той бе довел около 40 души с искания пътят Обединение – Стефан Стамболово за Долна Липница да бъде ремонтиран. Лош и с дупки е пътят до Обединение от Полски Тръмбеш, което усетиха колите на всички репортери, дошли на бунта. Сред участниците бе и свещеникът отец Милети, който каза, че с вяра в бог всичко е възможно. На едночасовия мирен протест, където нямаше предварително обещаната селскостопанска техника, бяха и кметовете на Обединение Ганчо Ганев и на Иванча Димитър Димитров.

РЕДОМ С КМЕТА НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ГЕОРГИ ЧАКЪРОВ И ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ МАРИНЕТА КУЗМАНОВА БЕ И ШЕФКАТА НА Областното пътно управление Петя Каразахова. Тя уточни, че имало проект за въпросната отсечка от 26 км от повече от три години, но срокът бил изтекъл. При първа възможност щели да се намерят пари, чиито размер зависел от обществената поръчка. Г-жа Каразахова обаче не се нае да уточни кога може да се направи ремонт на републиканския път в този район, който е проблемен от 30 години. Кметът Чакъров подчерта,че по-скоро присъства като наблюдател, защото от общинското ръководство не зависи нищо. Самата община е пращала десетки писма за този пътен участък до държавните пътни агенции, но резултатът е никакъв.

„ Стига лъжливи обещания!“, „Парите ни потъват в дупки!„, „Искаме си пътя!“, „Защо плащаме винетки?“, бяха част от лозунгите, издигнати от хората.

„Децата ни не могат да си идват в Обединение, защото се страхуват от катастрофи и от дупките. Заради този проблем няма инвестиции и за ремонт на минералната баня и едва това лято бяха пуснати само къпалните в селото“, заявиха местни жители. Според Янка Боянова, която живее в първата къща до пътя, тук стават постоянно катастрофи и пострадалите първо търсят помощ при нея. Вичка Иванова подчерта, че заради калпавите пътища у нас селата обезлюдяват и хората бягат в чужбина.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Хората от 4 села в две общини се вдигнаха на бунт за ремонт на път със 17 катастрофи

  • 05.09.2017 в 18:38
    Permalink

    Доостатъчни са едни хубави светлотразителни знаации, за път СЪ предимство и Беезс, предиимство. СТООП !,…И на не разумните,, ДА СЕ РЕЖАТ Главите…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!