7 четения

Американците стават бащи все по-късно

Американците стават бащи за първи път все по-късно и това увеличава риска от вродени увреждания на бебетата, съобщи в. „Мейл он сънди“.
От 1972 г. до 2015 г. средната възраст за бащинство в САЩ се е увеличила с три и половина години – от 27,4 на 30,9. Мъжете над 40 години вече създават 9 процента от бебетата в САЩ, а тези над 50 години – почти 1 процент.
Примери за тази тенденция са рапърът Джей Зи, който беше на 42 години, когато се роди първото му дете Блу Айви, и на 47 години, когато се появиха близнаците Руми и Сър. Брад Пит беше на 44 години, когато Анджелина Джоли роди Нокс и Вивиен. Джордж Клуни пък стана баща за първи път на 56 години преди няколко месеца. Майкъл Дъглас също се радва на късно бащинство. Неговите второ и трето дете се родиха, когато актьорът беше съответно на 55 и 58 години. Клинт Истууд и Лари Кинг станаха бащи на 66 години, а Мик Джагър – на 73. Денис Куейд и Брус Уилис също са в клуба на бащите над 50 години.
Напредналата възраст на бащите има и своите плюсове, те са с по-добро социално положение и доходи. По-старите мъже обаче допринасят за по-високия процент на вродени заболявания като аутизъм, шизофрения, детски рак, защото спермата им е с повече мутации.
Учените от Станфордския университет са анализирали данните за ражданията в САЩ от 1972 г. до 2015 г. За този период броят на бащите на новородени над 40 години почти се е удвоил от 4,1 процента до 8,9 процента.
Възрастта, на която жените стават майки, също се е увеличила.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!