219 четения

Екологично сладко от диви къпини е запазена марка на търновски маратонец

Владо Пановски бере плодове на над 1500 метра надморска височина в Еленския балкан

 

ОСВЕН ЧЕ Е ПРОЧУТ С ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ, МАРАТОНЕЦЪТ ВЛАДО ПАНОВСКИ ВЕЧЕ ТРУПА ПОПУЛЯРНОСТ И С ВКУСНОТО СЛАДКО, КОЕТО ПРОИЗВЕЖДА СОБСТВЕНОРЪЧНО. Спортистът прави вълшебна амброзия от диви къпини. За да ги бере, 61-годишният републикански рекордьор изкачва на един дъх връх Чумерна по изгрев слънце, съчетавайки полезното с приятното. Бурканчетата със сладкото прибира в мазата и раздава на приятели, но поради огромния интерес не може да смогне да изпълни поръчките им.

От 10 години Владо Пановски бере екологично чистите къпини в Еленския балкан, където неговата съпруга Румяна е хижарка на връх Чумерна.

„ИЗСЯКОХА ГОЛЯМ ТЕРЕН С ДЪРВЕТА И НА МЯСТОТО НА ГОРАТА СЕ ПОЯВИХА КЪПИНИ, БИЛКИ И ГЪБИ. Сечта бе по европейски проект за осигуряване на пасища. Реших да бера плодовете, но имам конкуренция, която ги унищожава при събирането на билки. Изпотъпкаха малините и останаха само къпините. Затова се налага да тръгвам рано сутрин преди всички останали“, сподели Владо.

Спортистът използва стара рецепта за сладкото, наследена от неговата баба. Преди 2 години успял да затвори близо 100 буркана, за които използвал около 150 кг къпини и 60 кг захар.

„За разлика от сладката и конфитюрите в магазините, моите нямат добавени подобрители. Плодовете са расли високо в Балкана и са с уникални вкусови качества“, подчертава Владо.

ВАРИ СМЕСТА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЧАС И ПОЛОВИНА НА БАВЕН ОГЪН, като на 2 кг плод слага около 1 кг захар. Сладкото е готово, когато за почне да се сгъстява, и докато още е горещо, се налива в буркани от 720 мл с капачки с винт.

„Калоричността му го прави идеална храна за спортистите, които изразходват много енергия и могат да си го позволят, тъй като бързо ще я усвоят. Всички, които обичат къпини, ще усетят, че вкусът му е по-различен от сладката, които се продават в магазина“, обясни спортистът. Освен от къпини той прави сладко и от кайсии, което обаче е по-познато на любителите на този тип десерти. Владо бере и гъби, които ползва вкъщи и продава. А когато не е на работа, се отдава на релакс в създадения от него сред боровата гора екостадион „Пишмана“. Там поддържа спортната си форма и се грижи за перфектното състояние на пистите между дърветата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!