5 четения

Приматите могат да се окажат по-интелигентни, отколкото се считаше досега

Приматите могат да се окажат по-интелигентни, отколкото се считаше досега, тъй като тестовете, на които са били подлагани, са тотално сгрешени, пише в. „Дейли мейл“.
Вестникът цитира съвместно проучване на британски и американски специалисти. По думите на д-р Дейвид Ливънс стотици проучвания са ни втълпявали, че приматите са умни, но не колкото хората. Ала специалистите системно са се проваляли в опитите си да измерят интелекта на тези животни точно и безпристрастно.
Познанията ни за социалния интелект на приматите често страдат от предубеждения и са плод на фалшива наука. Човекоподобните маймуни се оказват много по-умни, отколкото ги мислехме досега.
Тъй като винаги са се считали за върха на еволюционната верига, хората винаги са надценявали интелекта на своите бебета и са подценявали този на възрастните маймуни. Поради тази причина, при сравнение на двата вида, малките отрочета на Хомо сапиенс излизат победители пред дискриминираните възрастни примати. „Дори когато маймуните печелят състезанията с малките деца, учените са склонни да интерпретират техните постижения като следствие на по-ниски когнитивни способности“ се казва в изследването.
„Досега няма нито едно научно доказателство за съществени разлики в интерпретацията на жестовете от страна на хората и на приматите“, изтъква Дейвид Ливънс.
При досегашната методология на сравняване на интелекта на хората и маймуните, еталонът за човека е бил западняк, образован, жител на индустриализирана страна, богата и демократично устроена. А изследваните маймуни в най-честите случаи са били осиротели екземпляри, отгледани в стерилни институции и среда.
За научното изследване на двата вида би било по-правилно по-разширени групи хора да бъдат сравнявани с по-големи групи примати.
Според Ким Бард, изследовател от университета в Портсмут и съавтор на изследването, съществува голяма пропаст между реалностите и наложените клишета за интелекта на приматите. „Ние си мислим, че само хората притежават изтънчен социален интелект, което не се потвърждава от реалните факти!“
Най-новите изследвания освен това потвърждават, че приматите могат да си общуват относно отсъстващи предмети. Досега се считаше, че на това са способни малките деца, но не и възрастните маймуни. Ако приматите трябва да бъдат сравнявани с хората, те трябва да минат през равно на тях обучение, което никога не е вземано предвид досега при тестовете.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!