С военен ритуал Велико Търново ще отбележи годишнината от Съединението | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С военен ритуал Велико Търново ще отбележи годишнината от Съединението

Публикувана на: 06.09.2017г. 340 прегледа
С военен ритуал във Велико Търново ще бъде отбелязана 132-годишнината от Съединението на България – 6 септември. Честванията започват в 10,30 ч. пред сградата на общината с издигане на знамената на България, старопрестолния град и Европейския съюз. Слово за един от най-значимите държавнически актове в новата българска история и голямата роля на родолюбивите търновци в организацията на Съединението ще произнесе кметът на Старата столица Даниел Панов.
С литературна композиция възпитаници на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ ще оценят значението на обединението между Княжество България и Източна Румелия.
В 10,50 ч. пред паметника „Майка България“ великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благослов. Отново с военен ритуал официалните лица, жители и гости на Велико Търново ще изразят признателността си към българските герои, като поднесат венци и цветя. В 11,15 ч. покрай паметника и по главната улица „Васил Левски“ почетният караул на Национален военен университет „Васил Левски“ ще премине в тържествен марш.
Честването налага въвеждането на временна организация на движението. От 9,45 ч. до 11,30 ч. затворени за движение ще бъде улица „Васил Левски“, в участъка от кръстовището с ул. „Бачо Киро“ до пресечката с улица „Христо Ботев“. Автобусите по линиите на обществения транспорт няма да обслужват спирките „Община“ и „МДТ Константин Кисимов“ в този период. Те ще използват обходен маршрут по улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Бачо Киро“.
По случай Деня на Съединението на България, подарък за всички жители и гости на старопрестолния град ще бъде безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Шоуто ще започне в 21,30 ч. и ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”. За гарантиране на сигурността на присъстващите площадът пред Царевец и прилежащите към него улици ще бъдат затворени за движение за времето от 21,15 ч. до 22,00 ч.
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!