129 четения

Уникална градина с фигури от цветя под Царевец и лифт до Арбанаси предлагат украинци

УНИКАЛНА ГРАДИНА БЕЗ АНАЛОГ НА БАЛКАНИТЕ С ФИГУРИ НА СГРАДИ И ХОРА ОТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ЦВЕТЯ СА ГОТОВИ ДА НАПРАВЯТ УКРАИНЦИТЕ семейство Меншикови, които отварят парка с макетите на 22 септември. Новата атракция ще наподобява тази в Киев, която събира посетители от всички точки на света. Днес в старата столица пристига и един от най-добрите украински дендролози, за да консултира новия проект. „Борба“ разбра, че той е планиран да се реализира на изоставен общински терен зад реставрираната църква „Света Богородица“ в подножието на крепостта и в близост до новия парк с макети. Територията е изследвана от археолога Хитко Вачев, който вече е дал становище, че новите атракции не пречат на разкопките.

park2Украински инвеститори са готови да направят с публично-частно партньорство и лифта, чийто проект отлежава от години, стана ясно вчера. За него вече има ново трасе, след като държавата имаше забележки към досегашното. Институтът за недвижимо културно наследство и Общинският съвет вече одобриха реализацията му. Двете станции и самата мрежа попадат в землищата на Велико Търново и Арбанаси. Началната ще се намира в подножието на Балдуиновата кула, до парка с макетите. Кабинковият лифт ще е от 8-местни кабини, които ще качват до 750 човека на час. Идеята за лифта е на повече от десет години и присъства в управленската програма на градоначалника Панов. Маршрутът ще е с дължина от 2,4 километра над „Момина крепост“.

ПЪТУВАЩИТЕ ЩЕ СТИГАТ ДО ИЗТОЧНАТА ЧАСТ НА АРБАНАСИ, ПОД ПЪТЯ МЕЖДУ СЕЛОТО И ШЕРЕМЕТЯ, ТАМ, КЪДЕТО СЕ НАМИРА В момента телевизионната кула.

В началната и крайната точка се предвиждат различни обекти с туристическа насоченост и обслужваща инфраструктура. Вече са факт предварителните инженерно-геоложки и хидроложки проучвания. Между 5 и 6 милиона лева ще струва изграждането на кабинковата въжена линия. Икономисти изчисляват, че лифтът ще носи приходи до 850 000 лева на година.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 коментара за “Уникална градина с фигури от цветя под Царевец и лифт до Арбанаси предлагат украинци

 • 06.09.2017 в 13:25
  Permalink

  Добре е когато се инвестира в красота. Такъв парк има в Констанца Mainau.

  Отговор
 • 06.09.2017 в 14:42
  Permalink

  А как ще бъдат опазени тези цветни шедьоври от гражданите и от гостите на града, някой помисли ли ? И като стана въпрос за придвижването до Арбанаси без авто-транспорт, има ли идея за информиране на гости и граждани на старата столица относно огромния риск, който поемат тръгвайки към съседното Арбанаси по късата автомобилна връзка В.Търново – Горна Оряховица ? Има такава пешеходна възможност с подобно физическо натоварване, но извън движението на натоварения автомобилен поток по тази отсечка.

  Отговор
 • 07.09.2017 в 11:50
  Permalink

  Какви тоалетни ще има за посетителя???
  И с каква вода ???
  И разкопките на сегашната ПОЛЯНА (ЗАЩОТО СЕГА ДРУГО НЯМА ОСВЕН ПОЛЯНА И НИСКОКАЧЕСТВЕННИ МАКЕТИ) за артефактите кога ще бъдат ЗАПОЧНАТИ???

  Ще ще….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!