552 четения

Бившият кмет на Полски Сеновец направи модерна дестилерия в центъра на селото

Фамилия Тоневи отгледа това лято и 80 дка с пъпеши и дини

 

БИВШИЯТ КМЕТ НА ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ МАРИЯН ТОНЕВ НАПРАВИ в центъра на селото уникална дестилерия с три казана общо за изваряване на 1 тон материал при тройна дестилация. Съоръженията са по 200, 300 и 500 кг и са направени в прочутата кооперация „Бенковски 1947“ в София, която съществува от годината на логото и изработва само казани за ракия. Трите дестилатора на Мариян Тонев струват 31 000 лева и засега ще работят на дърва, защото поради държавническо недоглеждане въпреки наличието на газ в Полски Сеновец… реално там газ няма.

?????????????
Илко на бостана заедно с берачите

„Тук беше склад, който е моя собственост, а през 30-те г. на миналия век тук е била мандрата на селото. Не се водят казани, а дестилерия по европейски стандарти и заради това не мога да бъда наричан казанджия. Те са за изваряване на високоароматен алкохол – коняк, уиски, защото има истинска тройна дестилация, но стига да имаш рецепта за пропорциите в материала. Естествено, най-желана е ракията“, с усмивка разказва 49-годишният бивш селски първенец. Той допълва, че инвестицията е с банков кредит от 50 000 лева, но пък такава дестилерия във Великотърновска област няма, а най-близката е в габровското село Поповци. Освен този заем семейството още плаща друг банков кредит за къща във В. Търново, който още не е платен. Доста хора му казали да не се залавя с този бизнес и че е „луд за връзване“, но пък той напук минал през множеството бюрократични изисквания и комисии, за да отвори дестилерията. В нея ще се плаща по 25, 35 и 55 лв. за всеки от казаните според големината. Засега самият собственик ще приема клиентите, но после може и да се наеме служител.

 

ДРУГОТО НАЧИНАНИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО – 80 ДКА БОСТАН

 

ТАЗИ ГОДИНА ФАМИЛИЯ ТОНЕВИ ВЗЕЛИ СВОИТЕ 80 ДКА ОТ КООПЕРАЦИЯТА и си направили експеримент – сложили 5 дка пъпеши и 75 дка с дини. Основен двигател на това начинание е съпругата Румяна Тонева, която е и общински съветник в Полски Тръмбеш. В бизнеса с дините и пъпешите помагат през цялата година и децата – Илко, който е на 16 г., и Данита, която е на 13 г.

Въпреки статистиката за много безработни, фамилия Тоневи много трудно успели да си намерят работници и заради това запретнали ръкави самите те. Набрали са 12 тона пъпеши и около 300 тона дини, като всичко е пласирано по борсите у нас. След разваляне не бостана ще пусна хората от Полски Сеновец всеки да си набере колкото може дини, казва Мариян Тонев.

„Пъпешите бяха еднакви, като калибровани, но от дините имахме рекорди. Част от бостана бе на капково напояване – всички пъпеши и малко от дините. Идеята ми хрумна, след като миналата година кооперацията бе засяла пробно дини. Решихме да опитаме и ние в нашето семейство да изкараме някой лев от нашата земя“, разказа Румяна. Признава, че не й е било лесно, особено с ангажиментите й в Общинския съвет. За тена си казва, че е „агро“, защото стават в ранни зори и на нивата излиза цялото семейство – от младите до възрастните, но догодина едва ли ще продължат с гледането на бостан, защото трудът е убийствен, признава г-жа Тонева.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!