63 четения

Втори турнир за параолимпийци зарадва хората с увреждания

В Полски Тръмбеш се проведе Втори параолимпийски турнир, организиран от общината и Българската параолимпийска асоциация. За да се включат в турнира, бяха дошли много състезатели от клубове в страната. В турнира се включиха и клубовете от Полски Тръмбеш „Аз мога“ и „Делта“. Представителите им се състезаваха в различни видове спорт – плуване, вдигане на тежести, тенис на маса, петанк. Състезанията се проведоха на плувния комплекс „Добри Динев”, във физкултурния салон на градския стадион и в спортната зала на център „Аз мога”. Преди състезанието по петанк тържествено беше открито и игрище за петанк на площад „Славейков” в града.

Специален гост на турнира беше Ружди Ружди – олиппийският шампион на България по тласкане на гюле от Рио, спечелил златен медал от шампионата на планетата по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон тази година.

Състезанието по тенис на маса се проведе в 11 групи. В тях се включиха участници от всички клубове. Бяха излъчени победители във всяка от десетте групи. Класираните в състезанията по всички спортове на първо, второ и трето място получиха медали, а за отборните класирания бяха връчени купи.

Откриване на игрището за петанк
Откриване на игрището за петанк

От Българската параолимпийска асоциация връчиха на кмета на Полски Тръмбеш специално изработен плакет за изключително добрата организация на състезанията. Председателят на Българския параолимпийски комитет Илия Лалов отбеляза, че от миналата година досега са направени много подобрения на местата за състезания и каза, че само големи сърца могат да направят така, че всички, независимо от увреждането, което имат, да се чувстват добре в Полски Тръмбеш. Той изказа специални благодарности на Маринета Кузманова – председател на ОбС, и на зам.-кмета Назиф Кадир за добрата организация на турнира.

„Хората с увреждания са упорити и амбициозни. Необходимо е да се обръща повече внимание на техните проблеми, да бъдат подкрепяни в добрите им начинания, за да се радват на своите заслужени успехи. Нека все по-малко се чувства пренебрежението към техния труд. Нека те усещат уважение и признание към заслужените им победи и да бъдат възнаграждавани като всички останали, за да се чувстват горди от постигнатото. В Полски Тръмбеш се полагат такива усилия и се надявам параолимпийските турнири да се провеждат всяка година”, заяви още Илия Лалов.

От асоциацията благодариха на Георги Трифонов, който след претърпян инцидент е изградил заедно със съпругата си център „Аз мога” и с много усилия и желание продължава да създава условия за тренировки на параолимпийци и хора с увреждания. Състезанието по вдигане на тежести и демонстрациите по хвърляне на копие и тласкане на гюле се проведоха именно в този център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!