Прекрасен уикенд на късното лято, слабо захлаждане от вторник

През нощта ще има незначителна облачност до ясно. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 14. За района на В. Търново се очаква минимална температура 12 гр. Преди обяд ще бъде слънчево. След обяд ще има променлива облачност, на моменти увеличаваща се до значителна. Ще духа слаб вятър от източната четвърт, на моменти ще бъде почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 29 и 32. За В. Търново максимална температура 31 гр. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. Над западните и централните части на Стара планина ще има незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 20 гр., на 2000 м около 14. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.7 гр. през 2008 г., а най-ниската измерена минимална температура е 5.1 през 1985 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 50 минути и ще залезе в 19 часа и 40 минути. Фаза на Луната: две денонощия след пълнолуние.

В събота преди обяд ще преобладава време с незначителна до променлива облачност и ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. След обяд облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. В неделя и понеделник ще има незначителна облачност и ще духа слаб вятър без определена посока. Във вторник и сряда облачността ще се променя динамично, с временни увеличения до значителна и с превалявания от дъжд на места. Вятърът ще се ориентира от запад и ще се усили. В четвъртък ще има незначителна до променлива облачност и ще духа слаб вятър от запад.

От петък до понеделник времето ще се задържи топло. Минималните температури ще бъдат между 15 и 20 гр. Максималните температури ще бъдат между 30 и 33. От вторник до четвъртък се очаква слабо захлаждане. Минималните температури ще бъдат между 14 и 17. Максималните температури ще бъдат между 24 и 27.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и събота преди обяд облачността ще бъде променлива. Ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт. В събота след обяд облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад и ще се усили. В неделя и понеделник ще преобладава време с променлива облачност и слаб до умерен вятър от южната четвърт. Във вторник и сряда облачността ще се променя динамично, с временни увеличения до значителна и с превалявания от дъжд на места. Ще духа силен вятър от запад-северозапад. В четвъртък ще има променлива облачност, вятърът от северозапад ще отслабне. Максималните температури  на 1200 м от петък до понеделник ще се задържат между 20 и 22. Във вторник, сряда и четвъртък, под влияние на по-хладна въздушна маса, температурите на 1200 м ще бъдат между 14 и 16. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 6 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.