8 четения

След пореден мор на риба край Долна Оряховица въдичари плашат с протест

Риболовци са готови да блокират пътища след масов мор на риба в района на Долна Оряховица. За това алармира председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов, който уточни, че измрялата риба най-вероятно се дължи на промишлено замърсяване.

„В понеделник направихме проверка на участъка на реката около моста, на която присъстваха регионалният председател на ИАРА – Велико Търново, Емил Георгиев, директорът на „Захарни заводи“ и новата пречиствателна станция. Водата в този участък беше мътна и се виждаше с просто око, че има замърсяване. Забелязахме умрели значителни количества скобар, морунаж и бели мрени“, коментира Михайлов. Само на 50 метра по-надолу реката била чиста и нямало измрели екземпляри.

Преди 3 седмици отново били получени сигнали за мор на риба и тогава от ръководството на БФРС извикали експерти от РИОСВ – Велико Търново, да вземат проби. Екослужителите направили замервания и излезли със становището, че във водата има прекалено количество кислород.

„Казаха, че няма замърсяване и няма измряла риба. Затова този път не се свързахме с тях и от ИАРА поеха ангажимент да сезират министъра на околната среда, който да реши проблема, защото очевидно има такъв“, допълва Михайлов.

Той и останалите риболовци не обвиняват конкретно никого, но настояват за откриването на замърсителя от по-висшестоящите контролни органи. По думите на председателят на БФРС замърсяването датира поне от 5 години и е време да се сложи край на екокатастрофата.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *