81 четения

Съборът на плодородието в Полски Тръмбеш очарова делегация от румънския град Герла

Сергиите на Страхилово и Петко Каравелово изненадаха с пълна софра вкусотии и оркестър от… зеленчуци

 

Кметовете Г. Чакъров и Й. Неселиан на софрата на Страхилово
Кметовете Г. Чакъров и Й. Неселиан на софрата на Страхилово

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА СЪБОРЪТ НА ПЛОДОРОДИЕТО НА ПЛОЩАДА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ показа вчера кулинарни изкушения, приготвени от местните ентусиасти, гигантски плодове и зеленчуци, причудливи фигури и какво ли още не. Всяко село от общината и хората от центровете в града се бяха постарали да покажат колкото могат повече баници, погачи, питиета и мезета от своя край. Дори няколко от селата имаха по две сергии – едната на читалището, другата на пенсионерския клуб.

ВСИЧКО ТОВА ОЧАРОВА СПЕЦИАЛНИТЕ ГОСТИ ОТ РУМЪНСКИЯ ГРАД ГЕРЛА начело с кмета Йоан Неселиан. Той и домакинът Георги Чакъров обходиха всички маси на плодородието от събора „Златна есен 2017“. Румънската делегация засне дори филм и обмени рецепти за различните вкусотии. 55-годишният управник на община в Трансилвания идва за втора година в Полски Тръмбеш за празника на града 8 септември. Двете селища са побратимени от няколко години и работят по съвместен проект в сферата на образованието. Герла обаче разполага с 10 млн. евро бюджет и не разчита на печелене на проекти, за разлика от българските общини.

Хорото от зеленчуци на Петко Каравелово
Хорото от зеленчуци на Петко Каравелово

ТАЗИ ГОДИНА Димитричка Шашкънова от Полски Сеновец показа три икони от над 20 вида различни семена – „Поглед към възкресението“, „Свята нощ“ и „Богородица с младенеца“, които отново събраха погледите на всички. Всяка година тя изненадва на този събор на плодородието с атрактивни и причудливи творения, а сега е започнала да работи от 2 август, за да бъде готова за 6 септември.

ОВАЦИИТЕ ОБРА СЕРГИЯТА НА САМОДЕЙЦИТЕ ОТ СТРАХИЛОВО, където на софрата бяха седнали Николинка и 74-годишният Михаил Михов. Той с мерак режеше суджук и сланинка, с които почерпи румънците и кмета на града. За пореден път местната самодейка Кера Костова поде песента, с която традиционно посрещат тук винаги по това време на годината. Другата интересна маса бе на Петко Каравелово, където на софрата бе направен цял оркестър от зеленчуци пред къщата, в чийто двор бяха петелът и кокошката. Майсторлъкът бе на 87-годишната Атанаска Найденова, която обаче не успяла да присъства. Нейно дело бе и пълнена с плодове печена тиква.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ
Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Панирани охлюви и пелмени бяха деликатесите на сергията на Обединение, хората от Куцина представиха заек от зелки, центърът за рехабилитация в П. Тръмбеш показа картини от боб и кафени зърна и оцветени черупки от яйца. Орловец се представи с автентични сърп и паламарка, в Павел бяха направили семейство от тикви, Масларево показа часовник от картофено пюре, чушки и чери доматчета, Климентово и децата към читалището изненадаха със самолет от зеленчуци и други предмети, направени от тях.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!