Полицай и фризьорка тропат народни танци в носии на игумен

Галина и Боян Бартолови са заедно от 19 г., синът им Александър свири и на кавал

 

СТИЛИСТКАТА ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ГАЛИНА И ПОЛИЦАЯТ БОЯН имат зад гърба си 19-годишен брак. Те се познават от града, където през ваканциите Боян ходел на гости. После се залюбили и станали сем. Бартолови. Боян сега работи в охранителния отдел на Областната полиция във Велико Търново. Преди е бил в Полски Тръмбеш и в участъка Ресен. Галина е фризьорка от 11 години в ателието под наем в центъра, което се казва „Лина“. Започнала е работа по проект и продължава да разкрасява дамите в общината. Прави курсове за обучение на млади хора, а сега по собствено желание при нея стажува ученичка, която учи в старата столица.

Галина Бартолова във фризьорския салон
Галина Бартолова във фризьорския салон

АТРАКТИВНАТА ДВОЙКА Е СРЕД ХОРАТА, КОИТО ТРОПАТ НАРОДНИ ТАНЦИ и на това учат и 9-годишния си син Александър, който освен това свири на кавал. Защото е влюбена в българския дух, Галина Бартолова сега учи във ВТУ етнология и е в трети курс редовно. Тя и полицаят успяват във всичко и намират време за поприще и хоби и не се оплакват.

Стилистката започнала да подстригва куклите си като малка, а после двете си сестри. После се влюбила в тази професия и когато семейството живеело в София, се записала на курс при стилист Кръстю Капанов. После се върнала в родния си град и се залюбили с Боян, който е от Плевен, но идвал на гости през ваканциите, защото майка му е от Полски Тръмбеш.

 

ПОЛЗВАТ НОСИИ ОТ ОТЕЦ ГЕОРГИ БЕЗ НАЕМ

 

ВЕРОЯТНО МАЛЦИНА ЗНАЯТ, ЧЕ ИГУМЕНЪТ НА ПРЕОБРАЖЕНСКИЯ МАНАСТИР отец Георги има колекция от автентични народни носии, а самият той е бил танцьор в родното си село Ресен. Преди две години –на 16 май 2015 г., г-жа Бартолова създала към тамошното читалище клуб за народни танци „Ресенски япрак“. Япрак е името на старо ресенско хоро. Още преди, докато той бил в тамошния полицейски участък, кметицата и Галина си поговорили и тръмбешката стилистка била поканена да направи група, защото всички знаели, че е танцьорка от „Полянци“. След като семейството заживяло във Велико Търново, тя продължила да играе в „Победа“.

„…Наистина е малко объркано – Полски Тръмбеш, Ресен, В. Търново – много занимания и много ангажименти. В Ресен обаче реших да си направя собствен клуб, допадна ми идеята и предложението на кметицата и станах ръководител на групата“, разказва Галина. Боян преди не бил танцьор, но съпругът постоянно трябвало да я кара до Ресен, до В. Търново, до П. Тръмбеш. Накрая мъжът решил да опита да тропа и това му харесало. Клубът е от около 30 души на възраст от 7 до над 60 години. В него играе и синът им Александър, който отделно свири на кавал в „Българче“ във В. Търново и е отличник.

Малкият Александър с грамота за свирене на кавал
Малкият Александър с грамота за свирене на кавал

ИГРАЯТ ОКОЛО 80 ХОРА И ПЕЧЕЛЯТ МНОГО НАГРАДИ. ЯПРАКЪТ Е официалният танц на клуба, а последното участие със златен медал е било от свищовското село Царевец. Как успява с толкова много дини под две мишници? На този въпрос Галина отговаря така – с любов и с мерак. Тя казва още, че отец Георги дава на клуба всичките автентични носии, които има и които са от 19-и век. С такава миналата година Боян Бартолов се е показал на събора в Жеравна и е обрал овациите на публиката и първа награда за автентична мъжка носия.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *