Писъците на женските кукувици са хитрост за отклоняване на вниманието

Защо женската кукувица издава характерни звуци, след като е снесла яйце в чуждо гнездо? Става въпрос за хитрост, която цели да се отклони вниманието от яйцата в гнездото, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Сивата кукувица Cuculus canorus има навика да оставя яйцата си да бъдат мътени от други видове птици, по-специално от блатното шаварче Acrocephalus scirpaceus. Женската кукувица оставя едно свое яйце в чуждо гнездо и винаги отмъква чуждо яйце, за да може общият брой на яйцата да остане непроменен. Тя може да снесе между 8 и 25 яйца на сезон. Пеенето на мъжката кукувица е добре познато, но не и това на женската. Женските екземпляри от вида трябва да действат тайно и бързо, когато оставят яйцата си в чужди гнезда, отбелязват авторите на изследването от Кембриджкия университет.
„Изглежда парадоксално, че женските кукувици надават писъци, когато наблюдават чужди гнезда, в които са оставили свои яйца – заявиха учените. – Женските кукувици издават звуци, които по честотата си напомнят тези на ястребите.“
Изследователите Джени Йорк и Никълъс Дейвис тествали ефекта от писъка от женска кукувица върху блатно шаварче. В рамките на изследването блатни шаварчета чули 4 вида птичи писъци – от женска кукувица, която е свързана с риск за яйцата им, но не и за възрастните екземпляри; от ястреб, който е свързан с риск за възрастните екземпляри, но не и за яйцата; от мъжка кукувица, която не носи риск за яйцата, нито за възрастните екземпляри, но е свързана с вероятност от паразитизъм; и от гълъб, който не е свързан с никакъв риск. Високоговорител бил инсталиран на 5 метра от 24 гнезда на блатни шаварчета.
Оказало се, че най-силна и бърза била реакцията към звуците, издавани от женски кукувици и ястреби. Звуците от мъжки кукувици и гълъби нямали голям ефект.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.