53 четения

С 3D шоу, голямо хоро и фестивал на духовите оркестри ще отбележим годишнината от Независимостта на България

УНИКАЛНОТО 3D ШОУ НА ПАМЕТНИКА „АСЕНЕВЦИ“, ГОЛЯМОТО ТЪРНОВСКО ХОРО, КОЕТО ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ ВОДЕНО ОТ НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА, ФЕСТИВАЛ НА ВОЕННИТЕ ДУХОВИ ОРКЕСТРИ, МНОГО КОНЦЕРТИ С УЧАСТИЕТО НА местни любителски състави и обичани поп изпълнители са част от проявите, с които Велико Търново ще отбележи 109 години от обявяването на Независимостта на България. Старата столица по традиция е център на честванията, които започват още на 20 септември с концерт на любими български изпълнители. Концертът започва в 19.00 часа и ще се проведе на цирковата площадка в района на „Качица“.

На следващия ден започва XI Международен фестивал на военните оркестри. Тази година ще участват представителни военни оркестри от Турция и Гърция, Националният гвардейски оркестър и фестивалният оркестър, в който свирят музикантите от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и военният оркестър на Тунджанската оторизирана бригада в Стара Загора. Фестът започва с дефиле по главната улица от 16.30 часа. Веднага след това е и първата шоу програма на оркестрите.

Празничният 22 септември започва със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“. Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий ще отслужи литургията, след което ще освети и знамената на Националния военен университет „Васил Левски“ и на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

По традиция военният ритуал по издигане на националното знаме, официалните слова и празничният богослов са на откритата сцена на двореца на Царевец. Гостите и участниците в тържествата ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта на историческия хълм, след което от там ще тръгне празничното шествие, което стига до паметника „Майка България“. Участниците в Международния фестивал на военните оркестри ще водят парада, в който ще се включат и всички официални гости на Велико Търново.

От 11.00 до 13.00 часа в парк „Марно поле“ ще се проведе детски празник. В програмата е включен и безплатният екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”, който тръгва от църквата „Св. 40 мъченици”, преминава през църквата „Св. св. Петър и Павел”. Царевец е последната спирка на разходката.

В 12,30 ЧАСА ЧАПОЧВА СПЕКТАКЪЛЪТ НА ВОЕННИТЕ МУЗИКАНТИ ПРЕД ПОЩАТА В СТАРАТА СТОЛИЦА. От 13.30 до 16.30 часа е концертът, в който участват любителски формации от Велико Търново. Концертът на Николина Чакърдъкова и Неврокопският ансамбъл започва в 17.00, в 18.00 любимата изпълнителка ще поведе най-дългото търновско хоро. То тръгва от сградата на театъра, за да стигне до Паметника на обесените.

Кулминацията на празника е в 19.00 часа на пл. „Цар Иван Асен I“, където гостите на града и търновци ще наблюдават строеви хватки с оръжие от представителна част на Националния военен университет. От 19.30 часа е тържественият ритуал проверка, който ще завърши със „Звук и светлина“ и празнични илюминации.

На 23 септември от 20 часа е 3D мapping шоуто в района на паметника „Асеневци“ и Художествената галерия „Борис Денев”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!