85 четения

Творби от симпозиума по скулптура ще украсят парк „Колю Фичето”

Проектите на деветимата автори ще бъдат представени пред търновци днес в Изложбените зали

 

ОГРОМНИ ЧАНОВЕ ОТ МЕД, ЧОВЕШКИ ФИГУРИ ОТ ДЪРВО, ПРОМЕТЕЙ ОТ КАМЪК, АБСТРАКТНИ КОМПОЗИЦИИ ОТ МРАМОР И ДЪРВО ПРАВЯТ АВТОРИТЕ, КОИТО УЧАСТВАТ В СИМПОЗИУМА ПО СКУЛПТУРА „Скулптурни обекти и пластика в екстериорна среда“, който се провежда във Велико Търново. Иван Русев, Емил Бачийски, Свилен Костадинов, Георги Минчев, Милен Джановски, Венко Тонков, Красимир Методиев, Мара Латева, както и Гордана Хаджи-Николова от Македония работят в скулптурната база на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Композициите трябва да са готови на 10 септември, след което всички скулптури от камък ще украсят парка в кв. „Колю Фичето“. Двете дървени работи ще влязат във фонда на Община Велико Търново, а медните чанове ще останат в университета.

simpozium (1)Идеята за огъня и Прометей е вплел в работата си Емил Бачийски, който използва и камък, и метал, за да пресъздаде популярния мит. „Митологията ме занимава през последните години точно защото ми дава възможност да избягам от прекалената конкретика. Нарекъл съм работата си „Прометей“, което си е точно и конкретно, но в същото време композицията е абстрактна. Преплетените метални нишки са символ на огъня и в същото време на прикования Прометей“, разказва Емил Бачийски. От огромния каменен блок, който той си е избрал, после откъснал парче, което пък е символ на отлъчения бог.

„ИЗДИГАНЕ ОТ ЗЕМЯТА“ Е НАРЕКЪЛ СВОЯТА СКУЛПТУРА ИВАН РУСЕВ ОТ СОФИЯ. Той също е заложил на символиката и прави стълба в камъка, която да разказва за човешкия вървеж във времето.

Иван Русев е този, който е осигурил камъка за симпозиума – пирински мрамор от кариерата в близост до неговия артцентър „Илинденци“ край Сандански. „Центърът е скулптурен парк и място за изкуство, много художници от Велико Търново идват там и участват в различни събития. А на мен пък ми е приятно да съм тук, защото целият ми род по майчина линия е от този град. Моят прадядо Атанас е един от първите братовчеди на Стефан Стамболов, така че се чувствам емоционално свързан с Велико Търново“, казва Иван Русев.

С камък работи и пловдивчанинът Свилен Костадинов, който е избрал от пиринския мрамор да извлече една алегория на сътворението и на кръговрата на живота. „Камъкът е олицетворение на самата дума скулптура – отнемане от твърдия материал и извайване на художествена форма, наситена с дух, което по принцип е и смисълът на нашата работа. Затова съм избрал този материал, макар да познавам добре душата и свойствата и на дървото, и на метала“, признава Свилен Костадинов.

На няколко метра от него Венко Тонков, който е преподавател във ВТУ, преплита мрамор и метал. Той се занимава с металните части на композицията, а камъкът е оставил в ръцете на младия си колега Красимир Методиев – докторант в катедрата по скулптура на ВТУ. Двамата решили, че ще могат да покажат как различните материали могат да се допълват и да се доукрасяват и са нарекли работата си „Порив“.

simpozium (2)ДВЕ ДАМИ УЧАСТВАТ В СИМПОЗИУМА И СА ИЗБРАЛИ ДА РАБОТЯТ С ДЪРВО – МАРА ЛАТЕВА ОТ ХАСКОВО И ГОСТЕНКАТА ОТ МАКЕДОНИЯ ГОРДАНА ХАДЖИ-НИКОЛОВА. И двете казват, че душата на дървото е доста по-мека, по-женствена и нежна, затова са се насочили към този материал. Гордана, която идва от Гавгелия, град в най-южната част на Македония, майстори женска фигура. Мара Латева прави две лица. „Идеята за двама ми допада повече от това нещо да е само. Две означава любов, ревност, магия има някаква, смесица от толкова много емоции. Две е повече комуникация и е надежда за развитие и промяна“, казва Мара Латева.

ОГРОМНИ ЧАНОВЕ ОТ МЕД МАЙСТОРИ МИЛЕН ДЖАНОВСКИ, КОЙТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВА С ТЕМАТА ЗА КАМБАНИТЕ. Три метра голяма ще е неговата композиция, съставена от две тела – едно голямо, от което ще тръгва второто. „Представям си тези чанове да висят някъде в екстериора на университета. Правя ги не с цел да звънят, но когато има вятър и той ги раздвижи, със сигурност езиците им ще издават звук“, казва Милен Джановски.

Целият симпозиум, както и всеки отделен проект на деветимата автори ще бъдат представени пред търновската публика в петък от 17.30 часа в конферентната зала на Изложбените зали „Рафаел Михайлов“. Проектът е одобрен и съфинансиран от Община Велико Търново по програма „Изкуство и култура”. Всички инструменти и машини, с които авторите работят, са осигурени от доц. Симеон Захариев. Организатор на пленера е Представителството на СБХ – Велико Търново, общината и ВТУ са партньори на групата търновски художници.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!