69 четения

Търновски телевизионер предпочете България пред 2000 лири месечно в Англия

ВЕЛИКОТЪРНОВЕЦЪТ МИРОСЛАВ ДЕЧЕВ ПРЕДПОЧЕТЕ СТАРАТА СТОЛИЦА ПРЕД ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ГРАДИ КАРИЕРА В АНГЛИЯ. Наскоро той се завърна в родния си град, след като работи половин година в развлекателен център в курортното градче Хънстънтън. Отличните условия за работа и високото заплащане не успяват да го мотивират да остане там въпреки предложенията на работодателите. Бъдещите му планове са отново да се върне към местната кабелна телевизия, в която работи от десет години като репортер и водещ.

Част от колекцията от лъжички на Мирослав Дечев.
Част от колекцията от лъжички на Мирослав Дечев.

Телевизионерът Мирослав Дечев заминава за Хънстънтън на 6 март тази година по покана на свой приятел. Градчето се намира в област Норфолк и е разположено на брега на Северно море, което го прави привлекателно място за стотици туристи. Популярно е основно с развлекателната индустрия, която кипи там, заради която много източноевропейци отиват да търсят препитание.

„В тази област, където бях, действително има много българи, както и поляци, литовци, латвийци и руснаци. Голяма част от тях работят във ферми и фабрики, където условията са много тежки и определено не са за всеки”, споделя Мирослав. Заминава за Англия заедно с още петима българи – от Велико Търново, Сливен и Смолян, което прави адаптацията му по-лесна. Стяга куфарите, без да се замисля, с идеята да опознае живота в Обединеното кралство. Започва работа в развлекателен център, в който има обособени места за забавления за деца, докато родителите им си пробват късмета в залата за възрастни. Задълженията му били да настанява клиентите и да им разказва за игрите. Най-многобройните посетители са англичани, които пристигали с цялото си семейство. Любопитен факт е, че масово англичаните имат по няколко деца, което според Мирослав се дължи на добрата им социална политика. Често срещана гледка са родителите с по 4 – 5 деца, докато тези с по 2 са истинско изключение. Определя работата си в развлекателния център като приятна заради общуването с различни хора, което пък му помогнало да усъвършенства английския си. За нея получавал по 7,50 лири на час, като месечно си изкарвал около 2000 лири. Но доброто заплащане се оказва недостатъчно, за да го задържи в чужбина.

„Това беше един социален експеримент, който смятам, че беше успешен, защото исках да видя другата страна на нещата и да разбера защо толкова много хора емигрират, вместо да останат в България. Честно казано, това не е за мен, защото така и не успях да свикна с климата и с начина на живот. Затова избрах да се върна в телевизията, която е голямата ми страст”, категоричен е Мирослав. Допълва, че българите, останали в Англия, са притеснени заради т.нар. брекзит, защото все още няма яснота какво ще се случи с милионите чужди работници след излизането на страната от Европейския съюз. Личните му впечатления са, че повечето поданици на кралицата подкрепят отказа от еврочленството, макар че това ще се отрази сериозно на икономиката заради липсата на кадри за нискоквалифицирания труд.

Освен пътуванията, фотографията и спорта Мирослав има и още едно хоби. А то е да колекционира като сувенири лъжички за кафе от различни държави. Започва да ги събира преди пет години и досега е събрал над 200 лъжички от три континента – Европа, Азия и Африка. Казва, че заслуга за колекцията му имат и многобройните му приятели, които му носят сувенири от пътуванията си зад граница. Най-ценни обаче са му тези, които сам е донесъл. Първата лъжичка е от Истанбул, а последната от Милано.

Весела БАЙЧЕВА

3 коментара за “Търновски телевизионер предпочете България пред 2000 лири месечно в Англия

 • 08.09.2017 в 19:03
  Permalink

  хехе, няма телевизии в УК вече. И Свилен Григоров се прибрал.

  Отговор
 • 09.09.2017 в 10:35
  Permalink

  7.50 лири на час * 14 часа работа на ден = 2000 лири на месец
  Not so pink, eh?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!