5 четения

Учени опровергаха теория за съществуване на живот на близки екзопланети

Учени от Харвардския университет и центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън установиха, че червените джуджета, включително намиращите се близо до Слънцето, произвеждат недостатъчно количество ултравиолетова светлина и това не позволява на кръжащите край тях земеподобни планети да възникне живот, съобщи Лента.
Откритието ще допринесе да се стесни кръгът на търсените светове, които са подходящи за живот.
Известно е, че ултравиолетовото излъчване е необходимо за образуване на рибонуклеинова киселина (РНК), която участва в предаването на генетична информация от ДНК към синтезиращите протеини рибозоми и изпълнява други важни функции. Според хипотезата за т.нар. РНК-свят, тези киселини са били предшественици на клетките и са можели сами да се копират.
Учените преценили дали звездите от спектрален клас М (червени джуджета) могат да произведат достатъчно количество ултравиолетова светлина, за да се стимулира образуването на РНК на планети от земен тип. Оказало се, че генерираното в тези системи ултравиолетово излъчване е между 100 и 1000 пъти по-малко, отколкото е било на Земята до появата на първите клетки. Затова не може да възникне живот на екзопланети, които орбитират около червени джуджета.
По-рано учени оповестиха за откриването на земеподобни планети, които кръжат около червените джуджета Проксима Б, LHS 1140b и ТРАППИСТ 1. Предполага се, че на тези планети може да има необходимата за живота вода в течно състояние, но звездите от клас М са прекалено активни и това намалява вероятността да има подходящи условия.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!