Новини

Д-р Весела Михнева носи с чест и пленителна усмивка военна униформа и лекарска престилка

Ендокриноложката е „Мис Декември” в календара на Българската армия за 2017 година

 

Уважавани и различни поприща съчетава успешно Весела Михнева, трето поколение офицер и специалист по еднокринология във ВМА. Тя е наполовина болярка, защото е омъжена за лекар от Велико Търново, а баща й е родом от Златарица. Казва, че старата столица заема огромно място в сърцето й и веднъж в месеца посещава роднините си тук. В кръвта си носи и македонска жилка, тъй като нейната майка е от Симитли.

След като през 2005 г. се дипломира в Медицинския университет в столицата, идва решението да се военизира, което не се оказва изненада за роднините. Влизането в армията било естествен ход в нейната биография, защото баща й бил полковник, а дядо й – царски офицер. Лекарската професия пък била детската й мечта.

„Винаги съм харесвала ендокринологията, защото това е специалност, която обхваща много голям контингент пациенти и става все по-популярна. Исках да мога да помагам на много хора, защото още като дете разбрах какви са проявите на болестите на обмяната. Моят дядо имаше захарен диабет и си мечтаех да го лекувам“, разказва Весела.

Военната си кариера стартира като началник на медицинския пункт в ракетното поделение на Самоков, а през 2007 година изкарва същинската казарма във Велико Търново, където преминава 6-месечен курс в НВУ „Васил Левски“.

С гордост споделя, че заедно с колегите си от военния университет е участвала в пренасянето на мощите на цар Калоян в църквата „Св. 40 мъченици“. Престоят й във Велико Търново пък я накарал да обикне града и да го смята за един от най-красивите в България.

След НВУ „Васил Левски“ започва 4-годишна специализация при проф. Ивона Даскалова, президент на Българската диабетна асоциация.

„Имах огромно желание на работя във военна болница. Тук дисциплината, порядките, отношението, всичко е на много високо ниво. Във ВМА няма агресия, нито негативно отношение към пациенти. Такава е нашата политика – да се отнасяме положително към всеки болен. Периодично имаме обучение на персонала за етика към пациентите и смятам, че това е от голяма полза за високото ниво на работата ни“, уточни д-р Михнева.

Ендокриноложката под пагон споделя, че по-голямата част от пациентите й са цивилни и затова често се случва да останат смаяни, когато по време на визитация дежурният екип влезе с военни униформи.

Съпругът на д-р Михнева е от старата столица и работи като невролог в болница „Токуда“. Макар че от почти десетилетие градят семейно гнездо в София, той продължава да е търновец по лична карта. И лекарката е убедена, че родното му място е знак от съдбата.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Д-р Весела Михнева носи с чест и пленителна усмивка военна униформа и лекарска престилка

  • Бихте ли попитали мис Декември помирисвала ли е някога немит войнишки крак с гъбички?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *