11 четения

Учени обясниха защо мъжете и жените си правят селфи под различен ъгъл

Учени обясниха, че мъжете и жените си правят селфи под различен ъгъл заради психологията на привличането – така се стремят да изглеждат в оптимална светлина в очите на противоположния пол и на съперниците, съобщи в. „Дейли мейл“.
Когато снимката е насочена към женска публика, мъжете се снимат на височината на главата. Така изглеждат по-доброжелателни и съпричастни. Ако е предназначена за представители на техния пол обаче, те предпочитат апаратът да е на нивото на кръста им, защото така изглеждат по-високи и доминантни. Направените отдолу нагоре снимки могат да допаднат и на дамите – брадичката така сякаш е по-масивна, а това е отличен еволюционен сигнал.
За да са по-привлекателни за мъжете, дамите се снимат отгоре. Така изглеждат по-дребни, по-мили, по-слаби, по-отстъпчиви. Ако снимките са предназначени за приятелки, те също поставят апарата пред лицето си.
„Както и при другите социални видове, хората използват относителното физическо положение за контролиране на впечатлението – обясни Настася Маханова от университета на Флорида. – Макар и тези стратегии за правене на впечатление да се коренят дълбоко в древността, те се проявяват в нещо съвсем съвременно – фотографията“.
Учените са анализирали стотици снимки в сайтове за запознанства, Инстаграм и Линкедин.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!