14 четения

Антихолестеролен препарат намалява смъртността при мъжете с 28 процента

Антихолестеролен медицински препарат е позволил намаляването на смъртността с 28 процента при мъже, които са нямали сърдечносъдови оплаквания, но са имали високи нива на „лош холестерол“, съобщава Франс прес.
Агенцията цитира изследване, обхванало клинични тестове върху 5 529 мъже в период от 20 години. Около 2500 от тях имали нива на холестерол LDL над 190 милиграма на децилитър кръв, без да имат коронарни патологии. А нормалните нива са под 100 милиграма на децилитър.
Екипът на проф. Рей от лондонския Импириъл колидж установил, че при хората, на които били давани дневно по 40 милиграма от статина Pravaschol, се снижавал с 27 процента рискът от сърдечносъдова болест и с 28 процента смъртността, причинена от болести на сърцето. Рискът от инфаркт и от мозъчен инсулт също бил снижен с 25 процента. И накрая, рискът от смърт поради всякакви здравни причини, бил намален с 18 на сто.
Според проф. Рей настоящото проучване било най-продължителното, осъществявано някога в тази област. То доказва, че статините значително снижават риска от сърдечносъдови заболявания и смъртността, свързана с тях.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!