86 четения

Депутати и 30 гости от Руския културно-информационен център в София дойдоха в Коевци за годишнината

Социалистите от областта отбелязаха 9 септември

TЪРНОВСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ ОТБЕЛЯЗАХА 73-ГОДИШНИНА ОТ 9 СЕПТЕМВРИ. В навечерието на честванията привържениците на лявата идея поднесоха цветя на „Братската могила“ в парк „Марно поле” в старата столица и коленичиха с едноминутно мълчание, за да почетат жертвите на фашизма.

Отбелязването на годишнината започна на 7 септември в еленското село Константин, където се събраха социалисти от Велико Търново, Горна Оряховица, Елена и Златарица. Присъстващите отдадоха почит пред паметника на загиналите от партизанската чета от Еленския край. Председателят на Областния съвет на БСП Петко Тюфекчиев припомни пред множеството значимостта на 9 септември в историята на България. Своята почит към загиналите партизани отдадоха и социалистите в Павликени.

Отбелязването на 9 септември в областта започна от еленското село Константин.
Отбелязването на 9 септември в областта започна от еленското село Константин.

Кулминацията на тържествата по традиция бе в сухиндолското село Коевци. Да почетат загиналите местни партизани, дойдоха кметът на общината инж. Пламен Чернев, народният представител от областта Валентин Ламбев, бившият народен представител Мариана Бояджиева, Валерия Дончева – председател на Младежкото обединение на БСП – Велико Търново. Сред официалните гости бе и евродепутатът Петър Курумбашев. В отбелязване на годишнината се включиха гости от Сухиндол и Павликени, както и 30 души от Руския културно-информационен център в София. Кметът на Коевци Румен Гърбов поздрави присъстващите, сред които имаше и наследници на местни партизани.

„Тези хора дадоха живота си, за да се премахне монархо-фашисткото управление в България“, подчерта кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев. След него думата взеха депутатът Валентин Ламбев и евродепутатът Петър Курумбашев.

Присъстващите си припомниха драматичната история на баба Съба Енева, която губи четирите си деца, участвали в антифашисткото движение. Двама от синовете й са убити в Балванската битка, трети е обесен в Русенския затвор. Гостите на тържеството имаха възможност да разгледат изложба от лични вещи и архивни фотографии във възстановената къща музей на баба Съба Енева. По време на съботните чествания бе обсъдена идеята за заснемане на документален филм за живота й, сподели инж. Пламен Чернев. Честванията в Коевци продължиха с изпълнения на ДЮФА „Шарени мъниста“ и самодейци от читалище „Трезвеност – 1870“ от Сухиндол. Празникът завърши с традиционната заря, която по инициатива на градоначалника инж. Пламен Чернев бе възстановена преди шест години.

Весела БАЙЧЕВА

Един коментар за “Депутати и 30 гости от Руския културно-информационен център в София дойдоха в Коевци за годишнината

 • 11.09.2017 в 15:39
  Permalink

  Долни манипулатори цоциалистически – на „сакралнатаѝ4 дата 9-и септември 1944 просто един кабинет на опозицията (прогерманецът Филов отдавна е свален вече) е сменен с УКАЗ НА РЕГЕНТИТЕ ( а не с народни въстания и особено пък революции) с кабинет на ѝѝѝоф, където камунези все още няма.
  Не знам тези червени простаци какво празнуват толкова тази дата тогава?!
  Вярно – избити са няколко хиляди партизани през периода до 1944г., но това е нищо в сравнение с червения терор, който начева след „сакралната“ дата – чак до средата на 45-а!
  И къде видяха фашизъм в България тия прости камунисти по време на „антифашисткото“ въстание от 1923г.!?!? Тогава още МУсолини дори не е публикувал идеите си за истинския фашизъм.
  Манипулация и кръв – това могат мръсните наследници на СТалин, които не отбелязват защо т.нар. „народна съпротива“ в България започва едва през 1941г., а не с началото на войната през 1939г.
  Анатема – вижте големия кръст зад пак ДРужба,за да разберете „сакралната дата“!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!