52 четения

Кристина Стефанова от Дебелец ще се срещне във Флорида с най-опустошителния ураган „Ирма”

Нашенката е студентка във ВТУ и това лято се омъжи за американец

 

Кристина Стефанова от Дебелец е един от 5,6-те милиона жители на Флорида, които властите на щата призоваха да се евакуират. 22-годишното момиче благодарение на интернет комуникацията разказа за „Борба” как САЩ се готвят да посрещнат природното бедствие. Нашенката е студентка по психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и сред най-добрите хандбалистки на „Етър”. В момента пребивава в екзотичното риболовно градче Дестин, където това лято за втори път отива на бригада и среща любовта си. Кристина вече е легална, тъй като на 17 юли сключи граждански брак с американеца Майкъл Маккол.

В събота сутринта момичето споделя, че вече е стегнало куфарите за евакуация и очаква последни напътствия от местните власти кога да се отправи към място, което няма да бъде засегнато от урагана. Според последните метеорологични прогнози бурята ще премине през градчето в неделя вечерта или понеделник следобед най-късно. Местните обаче се надяват дотогава силата му да е намаляла и нанесените щети да не са толкова големи както в Куба, казва Кристина.

„Почти всички в града заминаха, ние сме сред последните, които изчакват. Още в сряда хранителните стоки и водата в магазините се изкупиха. Ресторантът, в който работя, затвори. Дори бензиностанциите не работят. Паниката е навсякъде”, сподели Кристина.

По нейни думи хората в града първоначално не приемали сериозно опасността, но с всеки изминал ден осъзнавали какво всъщност наближава. Съпругът на нашето момиче й обяснил, че до момента на територията на Флорида най-силната бушувала буря била през 1992 година и с мощност четвърта категория от петстепенната скала на ураганите Сафир-Симпсън. „Ирма” обаче се превръща в най-страшното бедствие от този тип, тъй като се намира на върха на тази класификация със сила на вятъра 297 км/ч и пориви до 380 км/ч.

„Океанът е много близо до нас и притесненията ни са, че в комбинация с „Ирма” ще опустоши всичко. Не бива да се подценява и наскоро сформиралия се ураган „Хосе”. Някои съседи се погрижиха да поставят специални метални подпори на къщите си, но аз смятам, че е безполезно. Ако запази силата си, ще отвее сградите и никакви такива приспособления няма да попречат”, казва студентката по психология.

Младото момиче допълни, че суматохата още повече се засилва и от огромните задръствания, които се образуват от евакуиращите. Резкият автомобилен поток бил провокиран от съобщението на губернаторана Флорида, че отказалите евакуация няма да бъдат спасявани от спешните служби.

„Ние смятаме да се отправим към Атланта или Ню Орлиънс. Там ще намерим убежище, докато „Ирма” отмине. Със сигурност, ако ураганът удари Дестин с максималната си сила, ще ни е нужно време, за което да се върнем към нормалния ни живот”, добавя тя.

Застрахователните компании прогнозират щетите в щата да са на стойност средно 100 млрд. долара.

Това не е първото природно бедствие, на което Кристина е свидетел. Тя все още помни сълзите в очите на своите съграждани, които загубиха домовете си при наводнението през пролетта на 2014 година в Дебелец.

„Не искам да ги сравнявам, защото „Ирма” вече взе над 10 жертви. Само се моля България никога да не става част от маршрута на такава буря”, завършва нашенката. Тя е убедена, че САЩ сравнително бързо ще се съвземат от природния катаклизъм, тъй като разполагат с добри спасителни служби и план за действие след всякакви унищожителни явления и събития.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 коментара за “Кристина Стефанова от Дебелец ще се срещне във Флорида с най-опустошителния ураган „Ирма”

 • 11.09.2017 в 13:31
  Permalink

  Как така за 2 месеца срещат любовта в Америка ?

  Отговор
 • 11.09.2017 в 14:19
  Permalink

  Криси винаги е била легална в САЩ, жалко, че капацитетът на интервюиращия не е толкова голям, за да го знае и поднесе правилно.

  Отговор
 • 11.09.2017 в 14:22
  Permalink

  Поредната емигрантка, която ще роди поредният американец. Жалко. Много. Не зная Борба защо публикува тези сладникави сапунки.

  Отговор
  • 11.09.2017 в 17:01
   Permalink

   Защото капацитета на журналистите във вестник Борба стига само за такива блудкави статии. Чудя се защо не напишат някоя статия например за “ обслужването“ в КАТ или Мтел и т.н. Могат да пишат кой бил награден от КАТ тази година, но не могат да напишат как са унижавани гражданите на гишетата в КАТ. Мисля, че за хората живеещи във Велико Търново има по-голямо значение как се живее тук, отколкото кой е сключил брак в САЩ. Също така надали в САЩ някой се интересува от метеорологичните условия в България.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!