Операта на Анкара хареса търновката Ива Йонова за вокален педагог

ВОКАЛЕН ПЕДАГОГ НА ОПЕРАТА В АНКАРА ЩЕ БЪДЕ ОТ НОВИЯ СЕЗОН ТЪРНОВКАТА ИВА ЙОНОВА. От няколко години Ива работи в Държавната консерватория „Хаджетепе“ в столицата на Турция, където преподава оперно пеене и води авторски майсторски класове. В края на учебната година тя неочаквано получила покана лично от главния диригент на операта Алесандро Чедроне да се присъедини към неговия екип. „Като вокален педагог ще работя със солистите по ролите им. Освен това ще им помагам и като вокален учител, което е важно, защото класическите оперни заглавия се изпълняват най-вече на немски и италиански. Солистите трябва да пеят без произношение“, казва Ива, която говори и пее на шест езика.

Ива Йонова с една от своите абсолвентки
Ива Йонова с една от своите абсолвентки

Ива Йонова ще трябва да съвместява ангажиментите си в операта с тези в консерваторията, където вече са приети следващите 10 първокурсници. Тази година тя не попаднала в комисията по приема, но разбрала, че за въпросните 10 места са се борили 145 млади певци. „Там ситуацията е същата, каквато беше, когато аз кандидатствах в консерватория. За жалост, в България сега местата са повече от кандидатите. А обучението в Турция е изключително сериозно и продължава 6 години. За да завършат, студентите трябва да подготвят един миниконцерт, в който да пеят на пет езика“, обяснява Ива, която вече е подготвила успешно випускници. Всеки от завършващите студенти на изпита си представя по едно българско произведение, което се превръща в запазена марка и на Ива Йонова като преподавател, и на консерваторията в Анкара.

Освен в Анкара тя често работи и в Измир, където пътува за майсторски класове. Тази година отново й предстои да направи такъв, като по желание на учениците си заниманията ще бъдат не три дни, а цяла седмица. За майсторските й класове се записват не само студенти, а и солисти от музикалните театри в Турция.

„Турците са невероятно топли хора и сред тях аз изобщо не се чувствам чужда, не изпитвам носталгия, вероятно и поради факта, че съм близо до дома си. Но тази година имах нещастието да стана свидетел на няколко атентата и да чуя как избухват бомби на километър от улицата, на която живея. Но също така видях как нито един не остава на улицата, защото семейните връзки са неразривни. Ако нямаш семейство или то е далече, имаш съседи и приятели и те също никога няма да те оставят на улицата. Видях го не само заради атентатите, но и когато много интелектуалци и военни бяха уволнени и буквално заличени. Защото там не просто те уволняват, ами оставаш без застраховки, без банкова сметка. Изтриват ти името от всякакви системи“, казва Ива, която е работила в Австрия, Германия, Италия, Франция и Китай, но признава, че в Турция се чувства най-близо до славянската си душа.

Ива Йонова е учила при Мирела Френи в „Международния център за белканто” в Италия. Пяла е в „Концерт хаус”, където всяка година на 1 януари се случва Виенският концерт, пяла е и в оркестъра „Щраус и Виена”, който е една от най-големите туристически атракции в този град. Все по-често прави концерти в Турция, задължително пее на тържеството за 3 март по покана на нашия посланик там Надежда Михайлова. Тази година е имала самостоятелен концерт в националното радио на Турция, където пяла на живо, докато изпълненията й се предавали в реално време по медията и във Фейсбук.

Преди няколко години търновката беше номинирана за наградата „Музикант на годината“ на Българското национално радио.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *