74 четения

Празникът „Ден година храни“ за 11-и път показа на какво се дължи славата на Поликраище

12 ИЗЛОЖИТЕЛИ ПОКАЗАХА ПРОДУКЦИЯТА СИ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИКА НА ПЛОДОРОДИЕТО „ДЕН ГОДИНА ХРАНИ” В ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ПОЛИКРАИЩЕ. Местните предложиха всичко, което раждат градините им, и така защитиха традициите на своите прадеди, които са били градинари в Европа.

Готвачите - Зорка Сърнова, Иван Байчев и Тодор Кушев
Готвачите – Зорка Сърнова, Иван Байчев и Тодор Кушев

На откритата сцена в центъра на Поликраище беше подредена и изложба на обредни хлябове, замесени и украсени от участниците в празника. В края на деня организаторите наградиха най-атрактивно аранжираните щандове.

Пет млади семейства в Поликраище са получили субсидии по програмата „Млад фермер”, за да направят оранжерии. Финансирането от програмата е по 50 000 лв. за всяко семейство, обясни кметът на селото Марин Тодоранов и допълва, че в Поликраище около 30 млади семейства се занимават със зеленчукопроизводство, което е достойно за възхищение, защото е доказателство, че хората не се отказват от корените си. А корените са с вековна традиция, имайки предвид, че през 2014 г. земеделското дружество в Унгария чества 100 г., казва още г-н Тодоранов.

19 СЪСТАВА И ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЕ НАДИГРАВАХА И НАДПЯВАХА НА ОТКРИТАТА СЦЕНА В ПОЛИКРАИЩЕ И ПРЕВЪРНАХА ПРАЗНИКА В ИСТИНСКИ СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО. Деца и възрастни представяха обичаи, песни и танци, които са характерни за региона, докато само на няколко метра от сцената къкреше градинарската чорба на майстор-готвачите Зорка Сърнова, Иван Байчев и Тодор Кушев. Двамата мъже стриктно изпълняваха заръките на майсторката, която тази година дирижираше приготвянето на прочутата в Поликраище чорба.

Моменти от празника
Моменти от празника

„Лук, чушки, домати, карфиол, картофи, моркови, зелен боб – всичко, което градините раждат в нашето село, го има в чорбата. Като заври, се слагат подправките магданоз, целина, люти чушки. Не може без целина, да знаеш. Тази подправка прави чорбата майсторска работа”, обяснява Зорка Сърнова. И допълва, че най-накрая тя пуска в казана един пакет макарони вместо фиде. Макароните са нейната запазена марка, всички в Поликраище знаят, че тя използва паста, и чакат чорбата й с нетърпение.

„Миналата година нахраних стотина души и даже остана чорба. Сега съм заредила 60-литров казан и като усещам вече как вкусно ухае, сигурно този път няма да остане нищо”, усмихва се леля Зорка.

Празникът на плодородието „Ден година храни“, който тази година се проведе за единадесети път, популяризира българските традиции, свързани с кулинарната култура – оригиналните български сортови семена и изделия, съчетани в българската обредност с народните танци – ярък израз на българския характер и култура. Той бе организиран от НЧ „Развитие – 1884“ и кметството в селото. Гост на празника в събота беше и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!