59 четения

Френски модни империи забраниха използването на прекалено слаби манекенки

Френските модни империи Kering и LVMH, обединяващи най-големите брандове в бранша, като „Гучи“, „Сен Лоран“, „Вюитон“ и Диор приеха харта, забраняваща използването на прекалено слаби манекенки и на възраст под 16 години, съобщиха Франс прес и Ройтерс.
Решението бе взето в навечерието на откриващата Седмица на модата в Ню Йорк. Хартата ще предпазва моделите, но също така няма да налага на публиката образци, предразполагащи подражателките им към хранителни разстройства от типа на анорексията. Новият правилник ще забранява на споменатите брандове наемането на модели под размер 34 за жени и под 44 за мъже. Подопечните марки няма да имат правото да използват услугите на момичета под 16 години при участие в ревюта и фотосесии за възрастни.
През 2015 година във Франция беше приет закон, забраняващ използването на болезнено тънки манекенки в модната индустрия. Той предвижда шест месеца затвор за нарушителите, както и глоби, достигащи до 75 хиляди евро.
По думите на един от ръководителите на модния консорциум LVMH Антоан Арно много хора дори не са знаели за съществуването на размер 32. Но някои модни дизайнери са основавали колекциите си именно на него.
„С тази практика вече е свършено! Колекциите на нашите марки ще започват от 34 размер, съобразно новоприетата харта“, изтъкна Арно.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!