75 четения

15 майстори на кокоша чорба мериха сили в Козаревец

Опитни готвачи разкриват тънкостите на вкусната супа

 

15 ШЕФ ГОТВАЧИ СИ ОСПОРВАХА ПРАВОТО ДА БЪДАТ НАРЕЧЕНИ МАЙСТОР НА КОКОШАТА ЧОРБА ПО ВРЕМЕ НА ЕДНОИМЕННИЯ ПРАЗНИК В ЛЯСКОВСКОТО СЕЛО КОЗАРЕВЕЦ. В 15 казана бяха сварени около 750 литра супа, която по обяд вече беше намаляла наполовина благодарение на стотиците гости на празника. За първи път тази година в надпреварата се включиха две нови групи – едната от еленското село Палици, която се оказа и най-отдалечената от Козаревец дестинация, и втората от стражишкото село Камен. Добри дял дойдоха с най-възрастната участничка в празника – 86-годишната Пенка Ненова, а Драгижево участва с отбора на най-младите готвачи.

Елица, която е само на 1,8 г., и Ана-Мария, на 10 г., от Козаревец
Елица, която е само на 1,8 г., и Ана-Мария, на 10 г., от Козаревец

„За седми път правим това състезание, което започна по идея на предишния кмет на Козаревец Парашкев Парашкевов, и аз имам намерение да поддържам традицията. Тази година получихме от Банко Банков, който е от нашето село, нови саджаци и върху тях казаните стоят по-стабилно”, обяснява кметицата на селото Красимира Колева, самата тя пременена с престилка и шапка като дамите в целия отбор на Козаревец. Техен е и най-големият казан в състезанието – 100 литра, защото момичетата настояват всички гости на празника да опитат точно от тяхната чорба. „Научих, че за да стане вкусна супата, не трябва да се смесва месо от стара кокошка с месо от пиле. Освен това многото зеленчуци също са важни за добрия вкус”, нарежда кметицата, която обаче няма много време да се навърта около казана, защото посреща гости и следи за организацията на деня.

Моменти от празника
Моменти от празника

„Тайната на чорбата е в подправките. Понеже си ми симпатична, ще ти кажа, че аз слагам мащерка. Не са много готвачите, които използват тази подправка, защото тя придава един малко по-силен вкус на билки на чорбата. Обаче от мен да знаеш, ползвай мащерката и ще си облизваш пръстите всеки път”, обяснява Иван Прокопов от Камен, докато едновременно кълца лука, наглежда казана и следи дали помощниците му се справят с раздадените им задачи. После обяснява, че не е професионален готвач, но си има свое заведение и готви откакто е бил на 14 г. Даже Иван Звездев се е отбивал при него в Камен да готвят. Преди време двамата заедно приготвили винен кебап и рибена чорба, в която, естествено, сложили 102 билки, защото с по-малко не става. „Даже го научих как да прави чорбата по-вкусна. Той не беше чувал, че се слага тарос. Е, вече знае и от мене го е научил. Накрая му показах как добавям пасирани картофи, за да не бъде прекалено бистра чорбата”, усмихва се бай Иван.

Отборът на домакините заедно с кмета на Козаревец Красимира Колева и на Лясковец д-р Ивелина Гецова
Отборът на домакините заедно с кмета на Козаревец Красимира Колева и на Лясковец д-р Ивелина Гецова

За подправките подхваща да говори и 70-годишната Атанаска Куруджикова от Добри дял. Тя за секунда време изброява, че е пуснала в казана 22 съставки, от които най-много са именно подправките. „Моята чорба е по-различна от останалите, защото в нея има и дафинов лист, при това от дървото на колежката Марийка Коева. И картофи ще сложа вместо фиде, защото никак не обичам чорбата да е бистра”, нарежда леля Атанаска, въоръжена с огромен черпак. После наднича в тефтера да види дали правилно й е написано името. „Няма друг човек с такава фамилия. Тя не е моята, на мъжа ми е, ама аз се гордея с нея. Куруджик едно време са казвали на този, дето е вардил гората”, обяснява Атанаска Куруджикова.

Самодейците от читалище „Възпитател” в Камен решили да се включат в празника, защото от години слушали колко ревностни пазители на традициите са организаторите от Козаревец. И както е според регламента, участват с подреден щанд, с казан и в надпяването на сцената.

Във фолклорната група на Добри дял е и най-възрастната изпълнителка – леля Пенка, която вече 30 г. е солист на автентичния състав към читалището. 86-годишната жена разказва, че овдовяла, когато била на 58 г., и песните и това да бъде сред хората, я спасило от тъгата. Дълго време се занимавала със зеленчукопроизводство и всяка година успявала да продаде по около 3000 корена, но отскоро вече решила повече да почива, защото има намерение още да остарява и иска да остарява здрава.

ОТБОР МЛАДИ ГОТВАЧИ СЕ СЪСТЕЗАВА ОТ ИМЕТО НА ЧИТАЛИЩЕ „РАЗВИТИЕ 1894” В ДРАГИЖЕВО. Децата, които участват в приготвянето на чорбата, са на възраст от 9 до 13 г. Мелиса Ахмедова, която миналата година готвила с майка си, Павлин Коев и Илиян Цветков са категорични, че след две-три години най-много те ще се борят за наградата съвсем сами. В това състезание те помагат на Пенка Дончева. След като се справят с предизвикателството на чорбата, малчуганите ще се включат и във фолклорния маратон начело с Мелиса, която пее.

И ДОКАТО ОТБОРИТЕ СЕ НАДЯВАХА ДА СГОТВЯТ НАЙ-ВКУСНАТА КОКОША ЧОРБА, три дами от Козаревец успяха да изпържат 300 мекици, за да има по една за всеки от гостите на празника.

„Готови сме вече с проект за обновяване на читалищния двор в Козаревец, за да може този празник да се провежда в още по-приятна обстановка. Вероятно в средата на октомври ще го подадем и се надяваме да получим заложените в него 800 000 лв.”, каза кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, която беше гост на празника. Проектът е по програмата за трансгранично сътрудничество и партньор на община Лясковец по него е побратимената румънска община Виделе. Със средствата ще бъде направена нова сцена, кътове за артистични дейности, площадки за игри и детски кътове. Проектът предвижда доизграждането и на парка в Лясковец, където ще има велоплощадка и място за скейтбордисти.

Празникът на кокошата чорба беше организиран от читалището в Козаревец, местния пенсионерският клуб и кметството, подкрепени от Община Лясковец.

Първо място в надпреварата за най-вкусна кокоша чорба спечели групата от стражишкото село Асеново. За втора награда комисията определи чорбата на отбора кулинари от Кесарево. Третата награда отиде при дръзналите да се съревновават с по-възрастните младежи от драгижевската самодейна група при читалище „Развитие-1894”. Така младежкият отбор на Драгижево отсрами кулинарите от Лясковско. За победителите имаше купи, плакети и грамоти, а останалите отбори си тръгнаха с поощрителни награди, грамоти за участие и признание, че са допринесли за разрастването на кулинарния фестивал. Сборният отбор на читалище „Възпитател-1896” в село Камен спечели заслужено тазгодишния приз за най-атрактивно подреден етнощанд, а главният шеф готвач на каменския отбор Иван Прокопов взе традиционната награда за най-атрактивен готвач. Тази година имаше и извънреден приз – специална награда на кмета домакин за цялостно представяне на отбор, и тя също отиде при отбора на село Камен. Наградите на победителите връчиха кметът на общината д-р Ивелина Гецова и на Козаревец Красимира Колева

 

 

С. БОЯНОВА

2 коментара за “15 майстори на кокоша чорба мериха сили в Козаревец

 • 11.09.2017 в 20:40
  Permalink

  Страхотна инициатива!!!
  Дано кулинарният фестивал продължи още много години.
  Явно когато има желание – нещата стават 🙂

  Отговор
 • 12.09.2017 в 1:36
  Permalink

  Има грешка в надписа на първата снимка!Това са майсторките от с.Козаревец

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!