56 четения

4 комбайна горяха по време на жътва, спасиха 1500 дка царевица и 159 дка гори

Пожарникари, горски и доброволци гасиха огнена стихия край Сухиндол

 

4 комбайна горяха за два дни в областта по време на жътва в царевични ниви. За щастие, човешки жертви и напълно унищожена техника няма. Във Върбовка зърнокомбайн се подпалва при влизане в нивата и минаване през камъни. От машината започват да излизат пламъци и искри, които бързо са потушени. Въпреки усилията е изгоряла част от машината, но огнеборците от Павликени са успели да спасят 1500 дка царевичен блок.

Малко по-рано същия ден пламнал комбайн и в местността Блатото край Свищов, за щастие, няма сериозни щети. До пристигане на огнеборците работниците успели сами да изгасят огъня. В 14.47 часа в съботния ден в Оперативен център – Велико Търновоq е получен и сигнал от П. Тръмбеш. Зърнокомбайн горял и между Обединение и Иванча. Произшествието е ликвидирано от полскотръмбешки пожарникари. На 8 септември се е запалил и комбайн в село Ореш, който също е бил изгасен. Според пожарната причините са идентични и в четирите случая – машините влизат в царевичните ниви, където има захвърлени железа, предмети и камъни, които не се виждат, но могат да предизвикат запалване.

Няколко пожара, причинени от човешка небрежност, са бушували още в областта през почивните дни. На 8 септември лумнал пожар в смесена общинска гора край Сухиндол. Сигналът е подаден в 16.49 ч. и пожарът е потушен.

Срещу стихията се изправили шестима огнеборци от Павликени с две пожарни, един тричленен екип от В. Търново, един автомобил и трима спасители от сектор СОД, служители на Държавно горско стопанство „Болярка“, членове на доброволно формирование от гр. Сухиндол и земеделска техника от района. На място на произшествието е присъствал лично директорът на областната пожарна дирекция комисар инж. Красимир Кръстев. С общите им усилия е спасена 150 декара общинска гора, подпалена от човешка немарливост. Пожарът обаче погълнал 6 дка с иглолистни и широколистни дървета.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!