37 четения

Африканските диви кучета гласуват с кихане

Африканските диви кучета, които живеят на глутници, гласуват с кихане дали да тръгнат на лов, съобщи Лайв сайънс.
Учени от университета на Нов Южен Уелс заедно с Тръста за опазване на хищниците в Ботсвана следиха почти цяла година пет глутници, за да видят как тръгват на лов в резервата Мореми в делтата на р. Окаванго. Поне едно от животните в глутница е носело радио яка. С преки наблюдения и видеозаписи учeните документираха 68 „социални прегрупирания“ в глутниците, при които те общуват.
Събраните данни ясно показват, че колкото повече кихат кучетата, толкова по-вероятно е глутницата да тръгне на лов.
„Можех да кажа дали те ще тръгнат нанякъде само като слушах дали кихат – разказва Нийл Джордан, който първи заподозрял тази връзка. – Киханията са нещо като система за гласуване“.
Резултатите от наблюденията доказват, че кучетата не само прочистват носовете си, когато кихат.
Рина Уокър от американския университет „Браун“ напомни, че питомните кучета понякога кихат, когато са възбудени или притеснени. Подобни механични звуци изглежда са широко разпространени сред семейство Кучеви.
„Учестеното дишане, пухтенето и кихането са сигнали, наблюдавани у домашните кучета, койотите и чакалите, които използват издишването и вдишването като звук за предаване на емоционално състояние и съобщение. Тези сигнали могат да означават „хайде да си играем“, „виждам нещо непознато“, „страх ме е“ – каза Уокър.
Африканските диви кучета Lycaon pictus някога са били многобройни, като са живеели от планините на Субсахарска АФрика до пустинните райони. Сега вече са застрашен вид, като най-големите популации са в Ботсвана.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!