67 четения

Млада майка отряза косата си, за да я дари на онкоболна жена

35-ГОДИШНАТА НЕЛИ НИКОЛОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТРЯЗА ДЪЛГАТА СИ КОСА, ЗА ДА Я ДАРИ ЗА ПЕРУКА НА ОНКОБОЛНА ЖЕНА. Идеята да се включи в каузата на Асоциацията за превенция на рака „Промени живота си сега” се ражда преди време, след като младата жена се сблъсква с коварното заболяване, което й отнема близки хора. Това е нейният начин да прояви съпричастност към каузата и да помогне на някоя от хилядите жени, борещи се с рака. Вдъхновява се от свои приятелки, които също се включват в инициативата. А заедно с отрязаните кичури Нели изпраща писмо до жената, която ще ги получи.

„Преди повече от две години в труден за мен период, някъде в Англия, аз реших, че искам, мога и има купища причини да направя мъничко добро и да го забравя. Така започна чакането да пораснат косите ми, за да ги подаря точно на теб, която имаш нужда, защото жената винаги трябва да бъде красива – и в зло, и в добро!”, пише в писмото си Нели. Споделя, че дарението й е нейният начин да се включи в борбата с болестта и посланието „Предай нататък”. Косите, изпратени на асоциацията, са в помощ не само на жени, но и на деца, борещи се с тежката диагноза. Всяка дарителка получава сертификат за жеста и при желание може да се запознае с жената, която получи косите й, разказва Нели. Надява се, че тя също ще се запознае лице в лице с жената, на която е помогнала.

Нели Николова е позната на търновци с множеството благотворителни инициативи, които организираше като част от екипа на фондация „Искам бебе”. Самата тя изминава дългия път, докато сбъдне най-голямата си мечта – да има дете, а битката й за малката Емили продължава цели 8 години. През целия този път Нели не спира да помага, подкрепя и да дава кураж на другите двойки, борещи се за дете.

Тя е може би първата българка, която застана с лицето си и личната си история, за да разкаже за този вид донорство. Участваше и в многобройните кампании на „Искам бебе“ и радио „Витоша“ за популяризиране на идеята за донорството на генетичен материал, защото това е единственият шанс за много родители. Днес Нели не е част от фондацията, но благотворителността не й е чужда и продължава да помага на хората в нужда.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!