14 четения

Неизвестни форми на живот вероятно обитават ледени пещери в Антарктида

Неизвестни форми на живот вероятно обитават пещери в Антарктида, образували се в леда в резултат на вулканична дейност, предаде ДПА.
Изследователи от Австралийския национален университет са открили в дълбините на пещерните формации следи от ДНК на водорасли, мъхове, малки животни и неизвестни досега форми на живот.
„Във вътрешността на пещерите е доста топло – в някои от тях температурата достига до 25 градуса Целзий. Вътре можете да се чувствате съвсем удобно по тениска. Светлината, идваща от отворите на пещерите, прониква и на по-голяма дълбочина“, обясняват специалистите.
Повечето следи от ДНК, намерени в пещерите, са сходни с тези на животни и растения, обитаващи Антарктида, но има и такива, чиято последователност не може да бъде напълно идентифицирана.
Резултатите от настоящото изследване дават интригуващ поглед към потенциален живот под антарктическия лед. Възможно е „някъде там“ да има напълно нови животински и растителни видове, смятат специалистите.
Намирането на следи от ДНК обаче не доказва, че форми на живот все още обитават ледените пещери.
„Следващата ни цел е да проучим по-обстойно пещерите в търсене на живи организми. Ако те съществуват, пред нас ще се открие вълнуващ нов свят“, казва Лори Конъл, съавтор на изследването от университета на Мейн, САЩ.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!