86 четения

Снаха и свекърва, съпруг и съпруга учиха заедно буквите в Дебелец

10 възрастни от 18 до 57 години завършиха начално образование в основното училище в града

 

10 ВЪЗРАСТНИ ЗАВЪРШИХА НАЧАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ В ОСНОВНОТО УЧИЛИЩЕ В ДЕБЕЛЕЦ. Всички, които са получили диплома, че вече са грамотни, са на възраст от 18 до 57 г. и имат деца и внуци, които учат в местното школо. Сред порасналите ученици е имало семейство – съпруг и съпруга, както и снаха и свекърва, които заедно решили да научат буквите.

„Учебната година за тези хора продължава само шест месеца и в началото на това съкратено и скоростно ограмотяване някои от тях не знаеха азбуката. По някаква причина всички бяха тръгнали в първи клас и не го бяха завършили, с изключение на Ибрахим Ибришимов, който имаше завършен втори клас. Така че започнахме наистина от самото начало. И понеже тези хора се оказаха изключително мотивирани, успяхме да вземем целия предвиден материал по четирите предмета – български език, математика, човекът и природата и човекът и обществото. Всички накрая издържаха изпитите и взеха диплома за завършено начално образование”, обясняват Недка Колева и Лиляна Славчева, двете начални учителки, които са посветили шест месеца от времето си на възрастните ученици.

Двете учителки – Недка Колева и Лиляна Славчева.
Двете учителки – Недка Колева и Лиляна Славчева.

Освен че научили буквите, хората започнали да четат. Вече знаят таблицата за умножение и могат да събират и изваждат дори петцифрени числа. Сложните математически изчисления се оказали най-трудни за учениците на Недка Колева и Лиляна Славчева, които стриктно пазят всички работни листове на специалния си клас. Когато дошло времето да смятат с петцифрени числа, учениците започнали да питат може ли да смятат с елка или на телефона. „Такива моменти като този доказаха колко непрактично на моменти е нашето образование. Кой сега вади лист, за да събира или изважда, да дели и умножава такива сложни числа? Всички ползваме елки. Но така и възрастните хора, които са майки, бащи, баби и дядовци, разбраха колко усилия полагат децата им в училище”, разказва Лиляна Славчева. СРАМЪТ, ЧЕ СА ОСТАНАЛИ НЕГРАМОТНИ И ЧЕ ТРЯБВА ДА УЧАТ НА СТАРИ ГОДИНИ, Е БИЛ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ХОРАТА, КОИТО СА СЕ ВКЛЮЧИЛИ В ПРОГРАМАТА „НОВ ШАНС ЗА УСПЕХ”. Повечето от тях се криели от децата и внуците си, когато влизали в училище, не искали те да знаят, че се намират в съседната стая и сричат буквите. След първия месец обаче тези емоции се уталожили и притесненията изчезнали.

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е ПРОГРАМАТА „НОВ ШАНС ЗА УСПЕХ”. За първи път тя стартира през 2012 г. Тогава Недка Колева и Лиляна Славчева ограмотили 12 мъже и жени. Според правилата на програмата те сами трябва да си съберат класа и двете по няколко пъти обикаляли домовете на хората, преди да успеят да ги убедят, че има смисъл да тръгнат на училище, макар да им се струвало, че е прекалено късно.

По шест часа имали всеки ден учениците и оставали в училище от 13 часа на обяд до късно вечерта. Програмата им дава по 4 лв. стипендия на ден, с които те да се хранят. Ибрахим, който всеки ден пътувал от Леденик, имал и пътни. В края на обучението всеки от тях получил еднократна стипендия от 55 лв. за положените усилия. „Обучението им може да продължи и в 5, 6 и 7 клас, за да вземат и документ за завършено основно образование, обмисляме в момента дали и как можем да организираме програмите на тези, които пожелаят да учат. Проблемът идва от това, че ще трябва да ангажираме учители по всички предмети, а те са много повече от четири. Но има вариант тези хора да учат като частни ученици”, коментира директорът на школото Валентина Йочева.

Заради номадския си начин на живот, заради ранни женитби и недоверие в образователната система тези хора не тръгват на училище или пък прекъсват обучението си, преди да навършат 16 г. Така се случило с 18-годишната Ганка например, която била най-младата ученичка в групата. Тийнейджърката има вече три деца и всички учат в училището в Дебелец.

МНОГО ТРУДЕН ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ Е ТОЗИ КУРС НА ОБУЧЕНИЕ ЗАРАДИ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ И ПРИТЕСНЕНИЯ У ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА, категорични са двете учителки, но въпреки това са убедени, че усилията си заслужават. Първия път в националната програма от областта участвали три училища в три общини – Дебелец, Камен и Елена. Малко по-късно такива курсове направили и в Батак. Сега възрастни тръгнали на училище само в Дебелец и Батак.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Снаха и свекърва, съпруг и съпруга учиха заедно буквите в Дебелец

 • 12.09.2017 в 11:35
  Permalink

  Успех на Г-жа Лиляна Стоянова и Недка Колева и техните ученици

  Отговор
 • 12.09.2017 в 15:39
  Permalink

  Браво на усилията на учителките. И в двата случая си заслужава труда.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!