Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

45 огнеборци воглаве с Пламен Иванов гасят пожари в 23 селища с пет нови коли

Шефът на търновските огнеборци: „Най-голямата радост е да спасиш човек и да видиш сълзи на щастие в очите му!“

 

ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР ПЛАМЕН ИВАНОВ Е ПОЖАРНИКАР ОТ 20 Г. През последните осем е началник на търновската противопожарна служба. В нея работят 45 души, които с пет нови автомобила гасят пожари и спасяват хора и имущество в 23 населени места на най-голямата община в областта. Екипът е млад и главният инспектор къде на шега, къде на истина констатира, че май той вече сред ветераните.

„Най-голямата радост на пожарникаря е да спаси човек от огнената стихия и да види сълзи от щастие в очите му!“, казва в началото на нашата среща 45-годишният търновец. Гостуваме на търновската пожарна команда по повод 14 септември – професионалния празник на българския пожарникар, в Седмицата на пожарната, която започна на 11-и. Във фоайето на службата са подредени архивни снимки от създаването на службата в Търново, която скоро ще чества 130 години. В книга пък Пламен Иванов пази спомени за първите пожарникари от старата столица и прибавя по нещо ново към летописа.

 

НЕ МУ БИЛО ДЕТСКА МЕЧТА, НО ЖИВЕЕЛ ДО ПОЖАРНАТА

 

КОРЕНЯКЪТ ВЕЛИКОТЪРНОВЕЦ ЖИВЕЕЛ ДО ПОЖАРНАТА и като дете ходел в детска градина „Здравец“ и често ги водели в пожарната. Живеел на ул. „Средна гора“, чувал вой на сирени и виждал как чичковците бързо излизат и се качват по автомобилите. Тогава не мислел да става пожарникар, но като завършил училище и казармата, тези спомени го завели до полицейската академия.

Започва в системата през октомври 1997 г. като лейтенант с висше образование и става началник-смяна. От 2005 до 2009 г. е началник на пожарната в Стражица и след това поема търновската команда. Има три награди и едно наказание.

 

ЗА ПРЕМЕЖДИЯТА, УРОЦИТЕ И ПРОМЕНИТЕ

 

Днес Пламен Иванов казва, че територията, за която отговаря, е доста голяма –от Предела до Ново село, а и В. Търново е на кръстопът между два първокласни пътя – Русе – Свиленград и Варна – София. Обгрижването на района към Вонеща вода и след курортното село е доста трудно, другият много труден район е старата част на Велико Търново с тесните улички.

„Вярно е, че сега имаме пет нови и модерни автомобила и 30-метрова стълба, която е зачислена на нас, но се ползва от всички останали служби. Малки коли за тесните улички обаче няма, имаше две стари, но те излязоха от употреба. От новите има малки, те носят по един тон вода, но са високи. Дори едната я пробвахме на ул. „Гурко“, но се наложи да преправяме една тръба, за да може да минава“, споделя началникът. За щастие, досега тази година е станал само един пожар в старата част и то на Самоводската чаршия, където все пак е по-лесно да се справиш, отколкото на ул. „Поборническа“ например. Когато ходят на произшествие по тези улички, пожарникарите опъват шланговете, които с прикачване могат да станат дълги най-много 1 км.

„Лошото е, че всеки си мисли, че това, което е сполетяло съседа, няма да се случи и на него. Хората все си мислят, че пожарната отива късно и се бави, но всъщност не е така. Ние реагираме за 50 секунди след получаване на съобщението. Понякога то се бави, защото тел. 112 е в Русе, но нашият оперативен център се справя светкавично и винаги много адекватно. Освен това работим прекрасно с полицията и с ръководството на общината“, подчертава гл. инспектор Иванов.

Понякога обаче всички служби заедно не успяват да преборят огнената стихия, която се дължи на човешката небрежност и невежество. Как да бъде спасен един пилчарник, който стопанинът е почнал да чисти от кокошинки с… горелката и той лумва за секунди? Бързо се запалва и автомобил и изгаря за 1 – 2 минути, обяснява нашият събеседник.

ЗА 20 ГОДИНИ ТОЙ Е ВИДЯЛ КАК ЕДНА ЧОВЕШКА СЪДБА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА СЕКУНДИ и не можеш да помогнеш въпреки всички усилия.

Сн. авторката и личен архив
Сн. авторката и личен архив

„И досега, като видя при катастрофа детски столчета в колата, изтръпвам. Затова аз карам внимателно и на близки и познати разказвам различни случаи, които за мен са уроци завинаги. Освен невниманието при шофиране, пияните и дрогираните, които отнемат живота на невинни, другият бич на съвремието са електрическите и газовите уреди, с които много трябва да се внимава. Като гръмне бутилка, хората ни винят, че отиваме късно или с малко вода. Искам да подчертая,че пожарните не ходят без вода никога – средната вместимост на една кола е 3 – 4 тона, а най-голямата носи 8 тона. Във В. Търново по европейски проект обаче има 130 хидранта, които са надземни и са на 150 метра един от друг – както трябва да е по стандарт. Водата в пожарната кола служи само за първите 2 – 3 минути на гасене, защото свършва много бързо и никога не е достатъчна“, подчертава пожарникарският началник.

Пожарът, който никога няма да забрави, е отпреди няколко години на ул. „Ст. Стамболов“ срещу халите. В жилищна кооперация с четири подземни етажа, които стигат до ул. „Гурко“, група студенти пушат и се дрогират и после си тръгват, но след тях избухва пожар. Хората са евакуирани ,но на последния етаж болна и трудноподвижна жена, която има и астма, не иска да бъде изнесена и спасена и моли да я оставят да скочи от последния етаж. В крайна сметка била изкарана насила от огнеборците, сред които бил и Пламен Иванов.

ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА В ОБЩИНАТА ИМА ТРИ СМЪРТНИ СЛУЧАЯ на самотни стари хора и около 500 пожара. Заради трагедиите със самотниците на пожарната, полицията и на дарителското сдружение „Св. Иван Рилски“ хрумнала идеята за слагане на димни датчици, които вече пробно са монтирани в Балван. Гл. инспектор Иванов казва, че те все още не са влезли в действие, но със застудяването със сигурност ще се види тяхната реална цел – да разбудят стария човек при пожар и той да излезе от къщата или да се обади за помощ.

 

ЗАПАЛЕН ЕЛЕКТРОТЕХНИК, НО СИНЪТ ГО НАДМИНАВА В ХОБИТО

 

ПЛАМЕН ИВАНОВ ИМА ДВЕ ДЕЦА И ЧАРОВНА СЪПРУГА АЛЕКСАНДРИНА, КОЯТО РАБОТИ ВЪВ ВТУ и с която са семейство от 2001 г. Той се шегува, че тяхната любов не е свързана с пожарната, а е започнала по време на обикновена младежка сбирка. Неговото хоби винаги е било електротехниката, но сега го е възродил много упорито покрай 10-годишния си син Ивайло, който дори го надминава. Баща и син разглобяват и сглобяват айфони и какви ли не други джаджи.

От уменията си това лято момчето изкарало и първата си заплата – 3 лв. и две праскови, защото поправило телевизорите по време на курорт в Равда. 15-годишната дъщеря Антонина няма афинитет към заниманията на двамата мъже, но пък цялото семейство обича пътешествията и екскурзиите с приятели.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *