19 четения

Атрактивни състезания и много музика ще има на есенния панаир в Павликени

АТРАКТИВНИ СЪСТЕЗАНИЯ, ФОЛКЛОР, РОК И СЪВРЕМЕННА МУЗИКА, ТЕАТЪР И ИЗЛОЖБА ПРЕДЛАГА ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ НА СВОИТЕ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ ЗА ТРАДИЦИОННИЯ ЕСЕНЕН ПАНАИР. Той по традиция винаги е около 21 септември, когато по стар стил църквата чества Света Богородица.

С екстремното офроуд състезание започва празничната седмица в Павликени. 31 екипа засега са заявили желанието си да премерят сили. Най-многобройна е групата в клас „Стандартен“. Шест екипажа ще се конкурират в клас „Модифициран“, пет – в клас „Прототип“, който е и най-тежкият. В България има само 7 – 8 екипажа и толкова машини и почти всички те ще си дадат среща в Павликени, обяснява шефът на офроуд клуба Никола Кузманов. За първи път тази година в състезанието има и клас „Офроуд дами“, за който заявките до момента са шест.

Екипажи от цяла България ще пристигнат в събота и неделя, за да преминат по трасето, което е 28 км и по него вече са построени всички препятствия. 120 тона камъни от кариерата в Русаля и стари тръби от водопроводната мрежа на града са стоварени на терена и от тях ще бъдат изградени нови атрактивни препятствия. Състезателите ще преминават през възвишения, изкопи, през препятствия, които съществуват върху естествения терен, и през две блата, създадени специално за състезанието. За да бъде обезопасено и очертано трасето, са били нужни 550 колчета и 5,5 км сигнална лента, допълва кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

4000 лв. е наградният фонд на надпреварата, а общината участва с 900 лв. Половината от фонда състезателите ще получат като парични премии, ще има отличия и за най-атрактивен екипаж, за най-добрия женски тим, както и награди от спонсорите на надпреварата.

На 18 септември в читалище „Братство – 1884“ ще бъде открита изложба на Сашо Филев, на следващия ден от 19 часа е представлението на Драматичния театър „Рачо Стоянов“ в Габрово. Артистите ще гостуват с постановката си „Трудни за обичане“, в която участва и Мария Сапунджиева.

На 20 септември ще бъде открита етнографска изложба, която ще покаже традиционни носии от Павликенския край от XVIIIXIX в. Всички носии се съхраняват във фонда на музея.

На 22 септември е Вторият детски турнир по футбол за купата на кмета. Шест отбора са заявили участие и ще се състезават на терена за минифутбол.

Същия ден в 17,30 часа пред читалището в града започва хоротеката „Хоро се вие на мегдана“ с участието на народен оркестър „Извор“. В този ден е и рокконцертът, в който участват три местни групи – „Нойс“ , „Хед бендърс“ и „Багабонти“.

Кулминацията на есенния панаир е концертът на поп-фолк певицата Рени. Тя ще пее на площад „Свобода“ на 23 септември от 18,30 часа.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *