12 четения

Ведрите песни стимулират творческото мислене

Холандски и австралийски учени изследваха ефекта от тишината и различните звуци върху мисленето и установиха, че ритмичната и позитивна музика стимулира най-добре творческото мислене, съобщи Ню сайънтист.
Ведрата музика помага за измисляне на оригинални и полезни решения на различни задачи, като дава нова перспектива на разсъжденията. Тя определено стимулира повече мисълта, отколкото работата в пълна тишина.
Учените от университета Радбауд и от Техническия университет в Сидни са работили със 155 доброволци, като са ги разделили на пет групи. Четири от тях слушали различна музика, докато правили тестове, а петата работела на тихо. Щастливата музика, в случая „Пролет“ от Вивалди, стимулирала дивергентното мислене – новите и нетрадиционни решения. Музиката обаче не помагала при конвергентно мислене – логическо използване на минал опит. Това показва, че е по-добре децата да решават задачите си на тихо място.
Възможно е също ведрата музика да стимулира творческото мислене, като задейства освобождаването на допамин, мозъчния химикал на удоволствието и задоволството.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!