60 четения

Животът в градска среда е труден за младите птици

Градският живот е труден за младите птици, но ако оцелеят една година след появата си на бял свят, са по-малко уязвими на стрес, сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от ЮПИ.
„Изглежда, че различни стресови фактори в града не влияят върху оцеляването на възрастните екземпляри по същия начин, както върху младите птици“, заяви експертът по биология Роберто Салмон от университета в Лунд.
Учените изследвали млади и възрастни големи синигери в Малмьо и сравнили нивото им на оцеляване с това на същия вид в земеделски райони. Било установено, че в градска среда големите синигери по-трудно достигат до зряла възраст, но ако оцелеят една година след излюпването си, негативният ефект за тях намалява.
Учените идентифицирали теломерите като основна съставна част от механизма, който предсказва различното оцеляване на птиците в земеделски райони и в градска среда.
Теломерите защитават хромозомите и генома. Открити са както у хората, така и у животни. Колкото по-дълги са теломерите, толкова по-голяма е вероятността за дълъг живот на вида.
„Изследването ни за пръв път показва, че съществува връзка между дължината на теломерите и оцеляването на екземпляри в градска среда“, отбеляза Салмон.
Учените констатирали, че в градска среда единствено младите птици с дълги теломери оцелели една година след появата си на бял свят. Взаимовръзка между дължината на теломерите и оцеляването била открита и сред птиците в земеделски райони, но ефектът бил значително по-силен в градска среда.
Не е изяснено какво в градската среда кара птиците с къси теломери да умират по-рано.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!