53 четения

За първи път – Търновската община назначи учители стажанти в детските градини

Бюджетът ще плаща занимания по английски език на малчуганите в предучилищните групи

 

14 ПОМОЩНИК-УЧИТЕЛИ СА НАЗНАЧЕНИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Седем от тях нямат нито ден трудов стаж като педагози, затова ще се водят стажант-учители, каквито до момента никога не е имало в детските градини в общината.

„Идеята ни е да помогнем на тези млади хора да навлязат в професията и да ги обучим да работят с децата, още преди да станали титуляри. Освен това те ще поемат работата от педагозите, които предстои да се пенсионират“, коментира началникът на дирекция „Образование и младежки дейности“ Пенка Игнатова. Тя признава още, че желанието на администрацията е било всичките 14 помощник-учители да бъдат току-що завършили университета или най-много с до три години трудов стаж, но младите кадри се оказали недостатъчни.

Току-що завършилите педагози са назначени в детските градини „Слънце“, „Първи юни“, „Соня“ и „Райна Княгиня“, както и в детското заведение на с. Самоводене. Те ще помагат на учителите титуляри в първите групи на тези детски градини.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА НАТОВАРЕНОСТ НА ПЪРВИТЕ ГРУПИ СЕ ОКАЗАЛА РЕШАВАЩА ПРИ ВЗЕМАНЕТО НА ТОВА РЕШЕНИЕ. В момента в детските градини в общината има записани 552 деца в първа група.

ОБЩО 2501 СА ДЕЦАТА, ПРИЕТИ И ЗАПИСАНИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Те са разпределени в 83 групи. Петгодишните са 635, а шестгодишните, за които посещаването на детска градина е задължително, са 566.

Всички деца в предучилищна възраст, на които предстои догодина да тръгнат в първи клас и са записани в детските градини в старата столица, още отсега ще могат да изучават английски език. Идеята за това е на кмета на общината инж. Даниел Панов, който е заделил средства от бюджета на институцията. Парите са за заплатите на един учител по английски език и двама лектори. Обучението ще преминава през Общинския детски комплекс. РЕМОНТИ ЗА 275 000 ЛВ. СА НАПРАВЕНИ ИЛИ ПРЕДСТОИ ДА ЗАПОЧНАТ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ОБЩИНАТА.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!