3 четения

Пет училища по-малко в областта за новата учебна година

С ПЕТ УЧИЛИЩА ПО-МАЛКО ЗАПОЧВА УЧЕБНАТА ГОДИНА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Ако миналата година учебните заведения са били 90, сега врати на 15 септември ще отворят 85 и причината е липсата на достатъчно деца.

Закрити окончателно вече са основните училища в Страхилово и Горско Ново село, а двете помощни училища в Ново село и Велико Търново са преобразувани в центрове за специална образователна подкрепа. В община Горна Оряховица Професионалната гимназия по селско стопанство в Боруш се влива в Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ и това е възможно най-леката мярка за училището в Боруш, което години наред съществува на ръба на оцеляването.

В УЧИЛИЩНАТА МРЕЖА В ОБЛАСТТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИМА И ЕДНО ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ, КОЕТО Е В ДЖУЛЮНИЦА. Там ще учат ученици от I до X клас. Защитените училища са три, средищните – 31, тези със статут на иновативни са 10.

155 СА МАЛОМЕРНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ, В КОИТО ИМА 1939 УЧЕНИЦИ, СЛЕТИТЕ ПАРАЛЕЛКИ СА 70 И В ТЯХ ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ 856 ученици. Общият брой на ученици в маломерни и слети класове е 2795, или те са 11,35% от всички ученици в областта.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *