84 четения

Проф. Огнян Хаджийски, ръководител на клиниката по изгаряния в „Пирогов“, пред „Борба“:

„Докато диша един човек, винаги има шанс да оцелее“

 

Медик на годината за 2014 година и сред лекарите с най-високи постижения у нас, проф. Огнян Хаджийски посети Велико Търново по повод обучение по публична риторика и медийно поведение, организирано от БЛС. Докторът има много специалности – обща хирургия, пластична хирургия, спешна медицина, медицина на бедствени ситуации, организация на здравеопазването, здравен мениджмънт и твърди, че човек трябва да се усъвършенства докато е жив. Проф. Хаджийски е обучил всички български пластични хирурзи, но голяма част от тях са заминали да работят в чужбина. По негови думи лекарите емигранти търсят реализация зад граница основно заради финансовия фактор.

„Нормално е заплатите на медиците у нас да са ниски, защото болниците разчитат единствено на финансиране по клиничните пътеки. Лечебните заведения трупат дългове не защото лекарите не си вършат добре работата, а заради неправилното финансиране. Лично аз съм свидетел на направата на клиничните пътеки. Това се случи по следния начин – дойдоха от Здравната каса и взеха документите на болните. Сметнаха колко струват изследванията, антибиотиците и т.н. и определиха, че за дадена болест са похарчени 100 лв. Заявиха, че от касата ще отпуснат 80 лв. за това заболяване и нищо повече за заплати на лекари, медицински сестри, за апаратура и други. Това, което ни се дава, е малко и никой не може да каже с точност колко струва лечението на един пациент“, обясни той. Като единствен изход от кризата в здравеопазването изтъква правилното остойностяване на медицинския труд и индивидуално финансиране за всеки пациент. Според него тогава непременно трябва да се увеличи и здравноосигурителната вноска на хората.

Проф. Хаджийски сподели, че годишно в болницата по изгаряния преминават около 3000 души от цялата страна. Пациенти с леки травми няма и всички случаи, които среща ежедневно, са тежки. Но казва, че докато диша един човек, винаги има шанс да оцелее.

Медикът обяснява, че невинаги процентът на изгаряне е от първостепенна важност за оцеляването на пациента. Важно е доколко дълбоко е изгарянето, а според възрастта на пациентите се процедира по различен начин. Сред най-критичните пациенти, които е върнал към живота, са жена с 91 процента изгаряния, машинистите на товарния влак в Горна Оряховица, запалил се това лято, шестте деца, пострадали при взривовете във Вършец миналата година…

„Много е важно дали пациентът е вдишал пушек при пожара и токсичните газове са стигнали до органите му. От значение е и каква първа медицинска помощ му е отказана. При тежките случаи всяка малка грешка на лекарите може да бъде непоправима“, допълва той.

Определян като „виртуоз със скалпела“, интересите му към пластичната хирургия датират още преди смяната на политическия режим. По онова време тази специалност не била особено добре приета, дори била заклеймена от някои лекари. След 10 ноември бива призната за самостоятелна медицинска дисциплина и предизвикала фурор, но с годините еуфорията по нея лека-полека намаляла, смята проф. Хаджийски. Пациентите, които го търсят за този тип интервенции, основно са жени, които искат изглаждане на бръчките, корекция на корема, премахване на паласките и увеличаване на бюста. Мъже също не липсват и определено техният брой се е увеличил, заявява докторът.

Има пациентки обаче, на които отказва пластична хирургия. „Млада жена, която тежи 45 кг, иска да си сложи по 450 куб. силикон във всяка гърда. Това е жестоко и опасно за нейното здраве. Обяснявам й, че ще си навреди с тази процедура и й назначавам преглед при психолог“, казва той. Не са малко и случаите, при които поправя работата на недобросъвестни колеги, изпълнили подобни абсурдни желания на дами. Професорът казва, че няма нищо лошо в пластичната хирургия, стига наистина да има нужда от нея. „Моята племенничка си увеличи бюста и аз я подкрепих напълно. Още повече че има професии, в които силиконът е път към успеха“, споделя с усмивка медикът.

Проф. Хаджийски често пътува и има поглед над медицината в Западна Европа и САЩ. Категоричен е, че в България лекарите работят на същото ниво, използвайки същите методи, но по отношение на апаратурата сме една идея назад. През целия си трудов път той не е вземал болничен и лекарства. Отчита доброто си здраве на редовен живот и добра съпруга.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Проф. Огнян Хаджийски, ръководител на клиниката по изгаряния в „Пирогов“, пред „Борба“:

  • 13.09.2017 в 18:23
    Permalink

    Poznavam lichno D-r Hadghiiski,,Toi e edin ot nai dobrite lekari na Bulgaria,mnogo mnogo pacienti e spasil,Hvala na tosi dostoen LEKAR,,neka vse taka da pomaga na horata

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!