80 четения

Разследване на „Борба“ Препродават за 2 млн. евро „детски комбинат“, който Община В. Търново изтъргува за 640 хил. лв.

Панамска офшорка пусна на пазара 13-те дка най-панорамно място във Велико Търново

 

„ДЕТСКИЯТ КОМБИНАТ“ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЙТО ОБЩИНАТА ПРОДАДЕ ПРЕДИ 11 ГОДИНИ И ТАКА ЛИШИ ГРАДА ОТ ЯСЛА, ГРАДИНА И УЧИЛИЩЕ НА НАЙ-ПАНОРАМНОТО МЯСТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, в момента се препродава за 2 млн. евро, установи наша проверка. Имотът, който е с площ от 13, 4 дка и се намира на изключително атрактивно място в кв. „Картала“, ще стане жилищен комплекс или мол, твърдят запознати. През соца теренът е замислен само за израстването на децата на Велико Търново заради локацията и панорамата. Мястото е подбрано и по практиката на ген. Гурко отпреди Освобождението, който наредил да разположат месо в различни точки и там, където то се разваля последно, за което допринасят здравословните течения, правят болница. Именно такова е и мястото в кв. „Картала“, където бе планиран „детският комбинат“ (термин от соца, който обозначава обединяването на едно място на ясла, градина и училище).

В момента собственик на имота след няколко препродажби е панамска офшорка. Доскоро от „Ви Ти дивелопмънт“ не бяха плащали местни данъци и такси за него, но вече са стриктни, коментират от Община В. Търново.

„ДЕТСКИЯТ КОМБИНАТ“ – ПРОДАДЕН ОТ ОБЩИНАТА ЗА 640 ХИЛ. ЛВ., препродаден за 2,4 млн. и заложен за 1,69 млн. евро. Имотът бе взет чрез замяна във втория мандат на кмета Румен Рашев от бизнесмена Хилендар Тодоров чрез фирмата му „Екоинвест”. Тогава кметството не взема предвид недостига на места в детските градини, както и факта, че 7-хилядният квартал няма училище и решава да направи замянката.

Сделката стана факт след решение на местния парламент от 23.02.2006 г. по предложение на градоначалника, с което 13 443 кв. м, отредени до тогава за училище в кв. „Картала”, да бъдат заменени с конкурс срещу завършени жилища, сочат документи, с които „Борба” разполага. По оценка на общинската фирма “Инвестстрой 92” теренът струва 645 246 лв. и за него бяха дадени 13 завършени жилища. Веднага след това обаче той е препродаден на фонда „Люис Чарлз пропърти” за 2,4 млн. лв. Компанията обявява намерения да вдига тук огромна луксозна жилищна сграда, чиито обитатели да могат да се любуват на Царевец и Арбанаси.

По това време на мода са инвестиционните фондове, които акумулират средства от инвеститори, а строителният бум е в разгара си. Светкавично обаче връхлита кризата и собственикът закъсва. Кредиторите притискат фонда и той прави цесия с компанията „София пропърти”, която от своя страна продава задължението на регистрираното в офшорната зона в Панама дружество „Ви Ти дивелопмънт”, което дава поляната и като залог за заем от 1,6 млн. евро, показа наше разследване.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Разследване на „Борба“ Препродават за 2 млн. евро „детски комбинат“, който Община В. Търново изтъргува за 640 хил. лв.

 • 13.09.2017 в 13:53
  Permalink

  Още много далавери на предишния, а и на сегашния кмет ще лъсват, когато им дойде времето…

  Отговор
 • 13.09.2017 в 17:56
  Permalink

  Какво стана с кръговото движение. нали вече бяха купени бордюрите. Ами какво стана с парка където стават цирковите представления. Трябваше да започне санирането на големия блок на ул. „Г.Живков“?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!