173 четения

След 2 мандата кмет стана гастарбайтер в Англия за 7,50 паунда на час

Янко Янков отглежда цветя в Шибдън, след като управляваше Джулюница

 

БИВШИЯТ КМЕТ НА ДЖУЛЮНИЦА ЯНКО ЯНКОВ СТАНА ГАСТАРБАЙТЕР В АНГЛИЯ. „Работя в разсадник в едно селце Шибдън, което е на около 30 км от Норич. Чувствам се прекрасно и съм доволен. Заплащането е добро“, разказа за „Борба“ самият той. Като кмет у нас е получавал около 1000 лв., докато в момента му дават по 7,5 паунда на час. Извънредният труд се цени двойно и е по желание. Работя по 4 – 5 месеца, после се прибирам в България и си почивам. Не крия, че причината да се махна е и отношението към мен от страна на управляващите, допълва още бившият кмет. Не крие, че решил да стане гастарбайтер, след като му отказват работа като учител. „Аз съм дипломиран педагог, но като си подадох документите, сегашната кметица на Лясковец д-р Гецова е звънила да настоява да не ме назначават, защото не съм бил от ГЕРБ. Във втория си мандат наистина се явих от друга партия и спечелих и явно това я е обидило. Освен това имам и проблеми със сегашния шеф на местната земеделска дирекция Тодор Тодоров, който праща непрекъснати проверки на семейството ми, използвайки влиянието си. И той трудно преглъща, че съм го побеждавал на избори“, разкрива патилата си Янков. Тези обстоятелства са го подтикнали да търси късмета си в чужбина, за да издържа семейството си.

БИВШИЯТ ДЖУЛЮНСКИ КМЕТ ИЗКАРВА ПО 4 – 5 ХИЛ. ЛВ. МЕСЕЧНО. Работата не му тежи и е в прекрасни отношения с шефа си. „Той е работодател мечта. Труди се с нас в оранжериите. През уикенда ни кани на партита в градината си, правим си барбекю и се къпем в басейна му. Работата не е лека – отглеждаме разсади на цветя и зеленчуци. Но тук който работи, получава добре, а който се скатава – обратното. Много ни ценят като работна ръка, защото българите сме трудолюбиви“, твърди Янков.

Независимо от това обаче отношението на по-възрастните британци към нашенците не е съвсем добро. Нещата се променили след брекзита. „Гледат ни по-особено, защото им втълпяват, че едва ли не сме втора ръка хора и ще им превземем държавата. По-възрастните се отнасят скептично към нас, защото такъв им е манталитетът. Отговаряме с усмивка и позитивизъм“, обобщава Янко Янков. Намеренията на бившия кмет са на по-късен етап да остане трайно да живее в Англия заедно със семейството си. „Тук няма политически боричкания, престъпност и неспазване на законите. Ако се трудиш и спазваш правилата – успяваш, а не като у нас – за да успееш, трябва да лавираш и заобикаляш закона“, разкрива мотивите си той.

С. МАРИНОВ

9 коментара за “След 2 мандата кмет стана гастарбайтер в Англия за 7,50 паунда на час

 • 13.09.2017 в 13:35
  Permalink

  Жалко ама вярно. А какво му трябва на човек ДА БЪДЕ УЦЕНЕН ТАКЪВ КАКЪВТО Е, ДА ЖИВЕЕ СИГУРНО, ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА ЗА ДА ЖИВЕЕ ДОСТОЙНО, ДА БЪДЕ ЗАЩИТЕН ОТ ЗАКОНА И ДЪРЖАВАТА, КОГАТО МУ СЕ НАЛАГА И ЕСТЕСТВЕННО НАКАЗАН , КОГАТО ГО ЗАСЛУЖАВА. ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ДА СЕ ИЗПЪЛНИ ТОВА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НЕЗНАМ.

  Отговор
 • 13.09.2017 в 17:33
  Permalink

  По тлъста лъжа човек трудно може да си представи! „Във втория си мандат наистина се явих от друга партия и спечелих и явно това я е обидило.“ Именно втория мандат човеко спечели благодарение на пълната подкрепата на ГЕРБ. След този мандат човеко изгуби доверието(беше ангажиран повече със стопанството си отколкото със селските кахъри) на ръководството и се яви от друга партия и претърпя фиаско. Което само по себе си говори какво доверие му е имал електората.

  Отговор
 • 13.09.2017 в 22:00
  Permalink

  Колко е хубаво два мандата да ти купят изборите /2003 – срещу Мариан Точев и 2007 – срещу Тодор Тодоров/ ! И после, като ти умре спонсорът /2009 г./, не се явяваш срещу Тодоров, защото знаеш, че ще те отнесе /2011 г. – Тодоров – кмет, помита ГЕРБ/! Защото знаеш, че няма кой да плаща! И после се явяваш още два пъти на избори, и двата пъти губиш от Мариан Точев /2014 и 2015 г./! Чакаш някой да плати, за да станеш пак кмет. Ама няма вече! Има само едни 72 хил.лв., които трябва да се връщат на европейските данъкоплатци! И ще се връщат!!! Какво да се прави – Европейски Регламенти!!! Затова – правилно! Трябва да се работи и в чужбина. Зер, дълговете растат!

  Отговор
 • 14.09.2017 в 0:28
  Permalink

  Ако наистина изкарва 4000 лв на месец, това означава, че работи по около 65 часа на седмица или 53 часа, ако извънредните му часове се смятат двойно. Как да не тежи работа по 9-10 часа на ден в оранжерия в Англия?!? Как има сили и време за барбекю с шефа през уикендите се чудя. Колко от написаното в тази статия е истина само можем да гадаем.

  Отговор
 • 14.09.2017 в 0:45
  Permalink

  Янко е един достоен човек! Винаги е бил с голямо сърце и винаги ще остане себе си. Има две прекрасни деца и добро семейство. Включи се в политиката с идеи да работи за хората, за доброто … и там я обърка … не се разбра с другите играчи, тези които го вкараха във властта. Господ ще прецени и съди кой е крив и кой прав. Това е моето мнение! Бъди жив и здрав Янко …
  и запази усмивката с която те познавам, дори когато ти е трудно!

  Отговор
 • 14.09.2017 в 0:48
  Permalink

  Уточнение, за да не бъда упрекнат в неточност: Децата на Янко са три ( две близначета и дъщеря). Още една причина да бъде наречен достоен баща и българин!

  Отговор
 • 14.09.2017 в 15:48
  Permalink

  Уж не достигали учители, пък за да те назначат трябвало да си от ГЕРБ и да се обади кметицата, да ти ходатайства. Май пак някой лъже хората и пак ще се потрошат ненужно едни пари за заплати.

  Отговор
 • 15.09.2017 в 4:21
  Permalink

  Господин Неделчев! По Вашата логика всеки ром с три и повече деца може да бъде наречен достоен българин. Може ли да се сетите за кой кмет беше редактирана цяла общинска наредба, за да плаща по-малка такса за детска градина? Ще Ви дам жокер – днес този бивш кмет плюе общинската кметица, която бе авторка на това предложение.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *