5 четения

100 жители на Батак искат автобусите да минават през центъра

72-годишна една година се бори с чиновници от различни ведомства, за да минава рейс през центъра на село Батак. Проблемът изглежда дребен, но под това искане и по идея на инж. Цанка Цончева са се подписали 100 жители на селото, които живеят на два километра от спирката, където спират автобусите на съответния превозвач. Тези хора и още жители на селото, в което живеят близо 900 души, искат рейсовете да спират в центъра, защото е по-близо до домовете им, а повечето са възрастни и трудно подвижни, пише в подписката и сигналите на 72-годишната инженерка.

„Сега съм стигнала дотам, че съм написала жалба до Комисията за защита от дискриминация. Отговориха ми, че молбата ми е приета, защото е основателна, но още не е разгледана по същество“, заяви инж. Цончева, която потърси „Борба“.

До 1 септември 2016 г. автобусите спирали на две спирки – една на главния път и една в центъра. След това без уведомление спрели да минават през площада. Кметът на Батак Димитър Серафимов казва, че от него нищо не зависи и разписанията са приоритет на общината в Павликени и на превозвача. Заради това Цанка Цончева е написала писма до кмета на Павликени, до областния управител, до директора на ДАИ, до министъра на транспорта и до председателката на БСП Корнелия Нинова. Това е било през юли 2017 г. След като получава формални отговори или въобще не получава, сега тя чака думата на Комисията за защита от дискриминация. Според наша проверка още в края на миналата година кметът на Павликени инж. Емануил Манолов е издал заповед автобусите пак да спират и в центъра на Батак. Това лято обаче имало нов маршрут на автобусите, които обслужвали Батак – Сломер – Караисен, казаха още от общинската администрация, но спирането в центъра на Батак зависело единствено от пътникопотока и превозвача.

Н. ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “100 жители на Батак искат автобусите да минават през центъра

  • 13.09.2017 в 13:55
    Permalink

    Еее няма как да искаш пътникопоток, след като не минаваш през селото, а минаваш край него. И след вашата проверка се убедих, че някой упорито брани статуквото, през с. Батак да не минава автобус и да се тормози населението в северната част на с. Батак защото му се налага да върви 30-40 минути път и то с багаж на ръце, ако иска да хване двете линии които не минават през селото, а край селото. Това следва от отговора на общинската администрация към Вас. Това лято маршрута си е от 1 септември 2016 год. Отново нелепи отговори както предишните към мен. Искането на стоте житили на с. Батак , живеещи в северната част на селото е маршрута да минава по главния път през цялото село и да обслужва цялото село от трите спирки , а за с. Сломер да се отклонява от към с. Караисен и се връща пак там, което е само 2 км. новоасфалтиран път. Кое тук не е ясно? За да се оправят нещата е нужно, организация, информация и контрол. Превозвачи и общинари си прехвърлят топката и населението страда Защо защо се прави това. ЗАСРАМЕТЕ СЕ.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!