61 четения

Британец на съд за убийство с чук на сънародничка в Раданово

Робърт Лий убил Норма заради 926 лв. и я хвърлил в реката

ГОДИНА И ПОЛОВИНА СЛЕД ЗВЕРСКОТО УБИЙСТВО В РАДАНОВО НА бившата надзирателка от Великобритания Норма нейният убиец най-сетне застава пред Темида. Срещу 45-годишния й сънародник Робърт Лий Шиптоун Окръжна прокуратура вече е внесла обвинителен акт.

Драмата се разигра на 12 април 2016 г. и разтърси с жестокостта си цялата страна. Окървавеното тяло на британката бе открито от местни полицаи при пореден обход край реката в найлонов чувал на 18 април. Жертвата и Робърт са били съседи в Раданово и се познавали от години, ходели си на гости, но мъжът решил да ограби жената, защото научил, че е получила тлъст чек. Той я пребил в банята с чук и после изхвърлил тялото. Бе арестуван няколко дни след кървавото престъпление. Според прокуратурата убийството е извършено с цел грабеж, а от 69-годишната Норма са задигнати вещи и пари на стойност 926 лева – четири златни пръстена, златна халка, златно синджирче с кръст, дамско портмоне и сумата от 650 лв.

Робърт дошъл в България през 2012 г. и първо останал в Арбанаси, но се запознал с българката и двамата заживели в с. Раданово. През 2015 г. изтеглили кредит от 12 500 лв. срещу ипотека на къщата им. За да може да се справят финансово, жена му започнала работа на круизен кораб и изпращала пари, а той се грижил за малолетното им дете.

Норма живеела сама в къщата си ул. „Четиринадесета“ – съседна на улицата на обвиняемия. Отглеждала кучета, които разхождала всеки ден. Поддържали приятелски отношения. Робърт извършвал ремонти в жилището й срещу заплащане, а когато имал нужда от пари, тя му давала заем.

През 2016 г. работата на Робърт намаляла и имал финансови затруднения. На 12.04.2016 г. следобед помолил Норма да гледа сина му за час, а той излязъл да се разходи, пил бира в селото и след това се прибрал в дома си. Влизайки в помещението, където се намирала пералната машина, върху масата видял портмонето на Норма и решил, че може да си набави средства, като я убие и ограби.

В този момент жената влязла в стаята. Робърт взел чук, ударил я два пъти в тилната част на главата и тя паднала до пералната машина. Убиецът започнал да я души с ръце, като я притискал с коляно, поставил кърпа върху лицето й и започнал да нанася нови удари с чука, докато спряла да мърда. След това от портмонето й взел 600 лв. и златен пръстен. Измил се, прибрал детето от двора, качил го по стълбите в стаята му, сложил го да си легне и затворил вратата. Слязъл отново в помещението, където била Норма, свалил златни пръстени от ръцете й и взел от врата й златно синджирче.

Изтичал до къщата на убитата, отключил с ключ, който имал отпреди, от кухненско чекмедже взел 50 лв., намерил и златен пръстен, който също взел. След това заключил вратите и се прибрал в дома си. Натоварил тялото в ръчна количка, покрил го с покривало и отишъл до реката, където изхвърлил трупа. Прибрал се и почистил следите от кръв, а чука, портмонето и парцалите, с които почиствал, събрал в чувал, които по-късно изхвърлил в контейнер край с. Самоводене.

На следващия ден изчистил количката с водоструйка, отишъл в автосервиз в Полски Тръмбеш, където оставил лекия си автомобил за смяна на акумулатора, и продал в заложна къща златните накити за 270 лв.

Нели СУКОВА

Сн. архив „Борба“

2 коментара за “Британец на съд за убийство с чук на сънародничка в Раданово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!